Pedofil v Dambořicích pronásleduje děti, láká je na sladkosti

Hodonínsko - O své potomky se teď strachují rodiče v Dambořicích. Už několik týdnů tam totiž školačky pronásleduje neznámý muž. Láká je na sladkosti a přemlouvá k focení. Jednou už se dokonce odvážil zazvonit na dům, kde byla dívka zrovna sama doma. Starosta obce vyzval obyvatele k opatrnosti a žádá je, aby mu pohyb podezřelých cizích osob ihned hlásili. Policie se případy zabývá, zatím ale nechce sdělovat průběžné výsledky svého pátrání.

Devítiletá Dominika si hrála s kamarádkami venku. Když se v podvečer vracela domů, všimla si podezřelé černé dodávky, která jela pomalu za ní, jako by ji řidič pronásledoval. „Koukal se na mě. Bála jsem se, proto jsem utíkala pryč,“ popsala. Školačka si po cestě přidala ke kolemjdoucí ženě, která ji odvedla domů. Stejné auto viděla od té doby v Dambořicích ještě třikrát.

Kromě pronásledování a lákání na cukroví do auta jsou známé také případy, kdy se cizí muž snažil spojit s dívkami pomocí telefonu, na jednu dokonce zvonil domů. Podobnou zkušenost má i matka další devítileté dívky Jana Maťová. „Na mobilu měla dcera zmeškané hovory a pak jí přišla smska od cizího muže. Psal, že je mu čtyřicet a na dálnici jezdí jako drak. A že pokud chce, tak se mu má ozvat. Netuším, kde vzal její číslo,“ uvedla. Policii však nic nenahlásila. „V šoku jsem zprávu okamžitě smazala a dceři řekla, že na takové smsky nesmí reagovat,“ kroutila hlavou.

„Některé žačky si mně stěžovaly, že když si po vyučování chodí hrát na hřiště vedle školy, tak tam často stává nějaké auto a mají pocit, že je nějaký cizí muž sleduje,“ potvrdila také učitelka místní základní školy Věra Veselá.

Žádná speciální opatření Dambořice zatím nechystají

Popisy muže i jeho vozu se rozcházejí. Nejčastěji obyvatelé hovoří o podezřelé černé dodávce, jiní uvádějí stříbrný vůz značky Octavia combi. Muž je podle popisů ve středním věku, má tmavé vlasy. Někteří svědci uvádějí, že má také knír pod nosem.

V Dambořicích zatím žádné speciální opatření nezavedli. Učitelé ve škole se s dětmi baví o možném nebezpečí, aby věděly, jak se v takových situacích zachovat. Radnice se zase o řádění pedofila snaží informovat pomocí infokanálu a obecního rozhlasu. „Na infokanálu běží moje telefonní číslo. Vyzval jsem občany, aby mi v případě zaznamenání pohybu někoho podezřelého ihned volali,“ řekl starosta Dambořic Josef Kratochvil (KDU-ČSL). Největší potíž je podle něj v tom, že rodiče případy nenahlásí, a když už, tak i s několikadenním zpožděním.

Podobné případy nejsou ničím ojedinělým a se stejnými problémy se potýkají také obyvatelé dalších vesnic v okolí, například v Křepicích, Žarošicích a Ždánicích. Policie se k případu zatím nevyjadřuje, a navíc není jasné, zda se jedná skutečně o reálnou hrozbu, nebo jen přehnané reakce spojené s nedávným tragickým případem Aničky.

  • Školačky v Dambořicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2473/247300.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247430.jpg
Vydáno pod