Libušín ožil středověkými bitvami, Ořechov 2. světovou válkou

Libušín/Ořechov – Volný čas Velikonoc je tou pravou dobou pro to, aby hned na několika místech Česka v rekonstrukcích ožily historické bitvy. Zatímco v Ořechově u Brna šlo o bitvu 2. světové války, do Libušína u Kladna se sjelo na tisíc bojovníků snad ze všech období středověku. K vidění tam byli templáři, vikingové, ale i berounští měšťané a mnoho dalších postav minulosti.

Nejdřív příprava, potom zábava – bojovníci ze všech období středověku si dávali záležet. Krásné počasí jim k tomu řádně zatopilo. „Občas samozřejmě v tom trošku teplo je, když momentálně zrovna neprší nebo nebojujeme v zimě,“ říká o dobové zbroji David Tůma z občanského sdružení Midgard.

Na bojišti proti sobě stála vojska dvou pánů – Ondřeje Řezníka a knížete Pavla. Ani jedné straně se zvítězit nedařilo a všechno ještě zkomplikovali žoldnéři. Stanislav Dupač ze sdružení Berounští měšťané popsal, že jde o námezdní Švýcary, kteří se nechají najmout jednou na první, jindy na druhou stranu – podle toho, který z pánů jim zrovna platí. Nakonec na svou hamižnost doplatili a zemřeli.

Reportáže Barbory Straňáková a Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Komu přišla bitva příliš krvavá, mohl si třeba zastřílet z kuše nebo se podívat na středověkou výrobu.

V Ořechově byly místo řinčení mečů slyšet spíše výstřely

Rudá armáda v rámci bratislavsko-brněnské operace směřovala k osvobození Moravy. Vítěznou bitvu druhé světové války si dnes připomněli historičtí nadšenci. Organizátor Dan Urbánek se nechal slyšet, že hlavním bodem oslav je ukázka tehdejších bojů, které se účastní 250 a více uniformovaných, navíc přibližně třicet kusů válečné techniky.

„Chceme, aby lidé viděli, co se tu dělo před více než šedesáti lety a jaké oběti byly přineseny, aby Češi a Slováci mohli být svobodní,“ uvedl vojenský nadšenec z Moskvy Georgij Istomin. Ukázku mužů ve zbrani dnes doplnila i polní kuchyně nebo vojenská pošta. Skutečná bitva ale už tak veselá jako dnešní vzpomínková akce nebyla, zemřelo při ní 1 500 sovětských vojáků, 300 Němců a 20 civilistů.

Vydáno pod