Zápach ve Vyskytné nepolevuje

Vyskytná nad Jihlavou – Starostové z vesnic v okolí kompostárny biologických odpadů u Vyskytné nad Jihlavou požadují uzavření provozovny. Podle nich tam majitel – brněnská společnost Setra – neustále porušuje provozní řád. Již v loňském roce sepsali místní petici za okamžitý zákaz provozu kompostárny a plnou sanaci objektu. V souvislosti s problémy s ukládáním biologického odpadu, s průsakem závadných látek do povrchových vod a v neposlední řadě i se zápachem se případem zabývali také inspektoři České inspekce životního prostředí.

Od loňského roku se toho v okolí kompostárny mezi obcemi Vyskytná nad Jihlavou a Bílý Kámen příliš nezměnilo. Z betonové ohrady vytéká do přírody znečištěná voda, okolí není udržované. Nejhorší je ovšem zápach připomínající hnijící maso. A právě stížnosti od lidí vyburcovaly starostu Vyskytné nad Jihlavou k tomu, aby se vydal na Kraj Vysočina se žádostí skládku uzavřít. „Stále je porušován provozní řád s ohledem na ochranu ovzduší, že není prováděno kompostování. Zástupce firmy společnosti Setra na místě do protokolu potvrdil, že nekompostují, ale že pouze sládkují,“ uvedl starosta obce Petr Böhm (ČSSD).

Stejně se vyjadřují i inspektoři ČIŽP, Setra má totiž od krajského úřadu povolení ke kompostárně, nikoliv ke skládce. „Porušují zákon a je na sankčních orgánech, aby zjednaly pořádek,“ prohlásil vedoucí Odboru životního prostředí kraje Vysočina Jan Joneš a ředitel ČIŽP Havlíčkův Brod Vítězslav Novák doplnil: „Bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.“ Setra od roku 2009 už několikrát závažně porušila provozní řád a proti uděleným pokutám ČIŽP se stále odvolává. „ČIŽP z Havlíčkova Brodu nyní má pravomoc ten provoz zastavit, takže na ni budeme tlačit,“ dodal Petr Böhm.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Česká televize žádala o vyjádření i společnost Setra. Ředitel Lubomír Hora ale prostřednictvím sekretářky vzkázal, že se na téma kompostárna nebude bavit.

Kompostárna u obce Vyskytná na Jihlavsku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod