Investor vyplatil město, „dům hrůzy“ u nádraží se dočká opravy

Brno - Po dlouholetých soudních tahanicích o dům stojící naproti brněnského vlakového nádraží se blíží jejich konec. Většinový majitel budovy složil 11 milionů korun, za které na něj město přepíše svůj podíl. Hlavní podmínka pro podepsání smlouvy tak byla splněna, potvrdil dnes náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Takzvaný „dům hrůzy“ za sebou má pohnutou historii. Nejprve nepovedená privatizace, pak dlouholeté soudní tahanice o vlastnictví a v mezidobí ničivý požár, který si vyžádal tři lidské životy. Po devíti letech, kdy hyzdil tvář Brna a stal se útočištěm bezdomovců a narokomamů, snad konečně nastane návrat do normálu.

Město odprodá svůj vlastnický podíl za celkem 17 milionů korun - dostane je v pozemcích i penězích. Ponechá si mimo jiné i pozemek pod budovou v hodnotě 23 milionů korun. A od roku 2016 bude vybírat nájem.

Kromě finančního nároku si magistrát ke smlouvě přidal několik podmínek. Budova musí projít rekonstrukcí, podchod bude nadále sloužit lidem a investor musí ukončit soudní bitvu u Nejvyššího soudu. „K podpisu smlouvy by mohlo dojít na přelomu května a června. Rekonstrukce by pak mohla začít příští rok,“ věří náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Vydáno pod