Údajnému podvodníkovi s masem hrozí až deset let

Zlín - Před krajským soudem ve Zlíně dnes opakovaně stanul kvůli rozsáhlým podvodům Lubomír Frýželka, bývalý jednatel masokombinátu Filex, který dříve sídlil v Uherském Brodě. Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové připravil dvaapadesátiletý muž dodavatele a svého obchodního partnera dohromady o více než 70 milionů korun. Pokud bude uznán vinným, hrozí podnikateli pět až deset let vězení. Rozsudek nejspíš padne 9. června.

Vyučený řezník Frýželka dnes odmítl vypovídat. Na policii dříve uvedl, že „dodavatelům platil a dluhy tam prý nezůstaly“. K soudu ho přivezla eskorta z věznice, kde si odpykává pět let za úvěrový podvod. Obžalovaný byl také v civilním řízení zbaven způsobilosti k právním úkonům, znalec jej však shledal způsobilým chápat smysl trestního řízení. „Mozková příhoda se mu stala až v průběhu vyšetřování,“ uvedl obhájce Josef Čejka.

Podle obžaloby Frýželka v době od listopadu 2005 do listopadu 2007 objednával či odebíral od dodavatelů suroviny pro masnou výrobu či služby s touto činností související, ačkoli si byl vědom toho, že společnost ani on nemá dostatek peněz na jejich úhradu. „Dodané zboží a služby neuhradil, a dodavatelům tak způsobil celkovou škodu přesahující 60 milionů korun,“ uvedla Nesvadbová.

Poškozených dodavatelů je v obžalobě uvedeno celkem 51. Kromě českých firem jde o společnosti ze Slovenska, Polska, ale třeba i z Nizozemska. Předsedkyně senátu dnes četla výpovědi zástupců některých z nich. Vždy se v nich opakovalo, že dodavatelé neměli informace o zadlužení firmy.

Kromě dodavatelů masa či jatečních zvířat Filex dlužil například i plynařům, energetikům, telekomunikační společnosti a vodárnám. Škodu více než 11 milionů korun Frýželka údajně způsobil firmě Agramm, svému obchodnímu partnerovi. Podle obžaloby mu zatajil informace o skutečné finanční situaci společnosti a snažil se jej přesvědčit o vyrovnané obchodní bilanci Filexu.

Poškozený tak údajně ve snaze uchránit své pohledávky vůči Filexu a podpořit jeho budoucí zisk dodal další suroviny a odkoupil splatné závazky firmy u jiných věřitelů. Jednatel firmy Agramm Roman Koubek dnes u soudu řekl, že ho Frýželka ujišťoval, že nedostatek peněz ve Filexu je jen přechodný. Kromě obchodní bilanci vylepšujících fiktivních pohledávek podle Koubka tvrdil, že má přislíbenou dotaci šest milionů a zpětný leasing za 15 milionů korun. Žádné peníze ale nepřišly.

Na začátku září 2007 navíc vzplála provozovna Filexu ve Vazové ulici v Uherském Brodě. „Na místě byly nalezeny tlakové lahve s propan butanem, nádoby s benzinem a pneumatiky. Od počátku bylo zřejmé, že se jedná o úmyslně založený požár,“ řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Plameny zničily hlavně vnitřní výrobní prostory včetně uskladněného masa, strojů a chladicích zařízení. Škoda byla vyčíslena zhruba na 15 milionů korun. Žháře se policii dopadnout nepodařilo. Společnost Filex se v prosinci 2007 ocitla v konkurzu, který byl ale předloni v létě pro nedostatek majetku úpadce zrušen. „Je evidentní, že společnost byla přivedena k totálnímu krachu. Můžeme se jen domnívat, kde ty peníze skončily,“ dodala Nesvadbová. Stoprocentním vlastníkem Filexu je od prosince 2007 slovenská firma LIST SW.

  • Areál vyhořelého masokombinátu Filex autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2252/225150.jpg
  • Vyhořelý areál masokombinátu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2252/225149.jpg
Vydáno pod