Květnové mrazíky poznamenají úrodu ovoce také na jižní Moravě

Brno - Jihomoravští zemědělci sčítají škody, které jim způsobily noční mrazy během prvních květnových dnů. Nízké teploty zasáhly hlavně Hodonínsko. Teploty pod nulou poškodily nejvíce jabloně, višně a vinice. Přízemním mrazíkům ale neunikly ani brambory, rajčata a jahody. I přesto se škody na jižní Moravě nemohou rovnat katastrofickým scénářům pomrzlých sadů z Čech. Tam budou mít mnozí ovocnáři na podzim prázdné koše.

„Jablka by už teď měla být ve fázi asi tří centimetrů. Tady nevidíte žádné. Všechno je to promrzlé, z tohoto už nic nebude,“ prohlížela agronomka ze Zemědělského podniku Mikulčice Zdeňka Pindová nahnědlé blizny. Zdejší sad je jich plný. Sedm set tun jablek, které zde zemědělci běžně sklízejí, zničil mráz. Ztráty půjdou do milionů korun.

Ovocnáři zatím netuší, jak velké budou celkové škody

Tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová o ohrožené úrodě ovoce (zdroj: ČT24)

Limitní teplota pro drobné ovocné plody je podle odborníků asi mínus dva stupně Celsia. Právě tu na Hodonínsku zemědělci začátkem května naměřili. I když se na jiných místech jižní Moravy květy na stromech udržely, stále není podle odborníků vyhráno.

„Může dojít k chladovým poškozením, což se projeví až později. Například různými deformacemi plodů, síťovitostí a podobně,“ uvedla tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová. „Je možné, že i ovoce, které na stromech zůstalo, nebude vhodné pro přímý konzum, ale spíše pro průmyslové zpracování,“ vysvětlila.

Mrazy potrápily také moravské vinaře

Ještě hůře dopadly vinice. Například vinaři Radomilu Balounovi z Velkých Pavlovic zmrzlo šest hektarů vinohradu. Škodu odhaduje na tři čtvrtě milionu korun. „Po zkušenostech z loňska jsme si vinici naštěstí pojistili, takže nám kolem půl milionu korun mělo být nahrazeno,“ doufá vinař.

I přes citelné ztráty pro jednotlivé zemědělce dopadla jižní Morava v květnové zkoušce mrazu stále dobře. V Čechách jsou tak obrovské plošné ztráty, které prý nepamatují ani nejstarší generace.

Vydáno pod