ProtestFest 2011: Stoupenci alternativních kultur pochodovali Brnem

Brno - Shromážděním a pochodem zhruba 1 500 aktivistů brněnskými ulicemi dnes vrcholí přehlídka aktivismu a alternativní kultury ProtestFest 2011. Průvod vyšel z Moravského náměstí v 16 hodin a zamířil směrem do Pisárek, kde se uskuteční večerní koncertní program. Městská část Brno-střed původně pochod zakázala, nakonec se ale s pořadateli dohodla na úpravě trasy.

ProtestFest je tradiční brněnská akce. Letošní, už osmý ročník odstartoval 18. května. Na programu byly přednášky, koncerty a další veřejné akce. Vyvrcholením je podobně jako v minulých letech takzvaný StreetFest s pochodem přes město. Pochodu se zpravidla účastní kolem tisícovky lidí, například lidskoprávních aktivistů, antifašistů, anarchistů a nonkonformní mládeže. I přes deštivé počasí na něj dnes dorazilo rekordních 1 500 lidí.

Tématem letošního ročníku je heslo Chtějme, co nám patří, berme si co nám vzali a to zejména ve vztahu k veřejnému prostoru. „Nelíbí se nám různé vyhlášky města Brna, třeba zákaz hraní na ulicích a podobně. Přijde nám, že tím jsme okrajováni o možnost kreativního vyžití se v ulicích,“ řekla spoluorganizátorka festivalu Martina Malinová.

Pochod aktivistů v ulicích Brna (zdroj: ČT24)

Festival tradičně zakončuje noční afterparty v Pisáreckém parku. Letos ale organizátoři do poslední chvíle nevěděli, kde se uskuteční. Stejný prostor si totiž pro nahlášenou demonstraci zamluvila brněnská ODS. Podle organizátorů Protestfestu účelově. Nakonec ale občanští demokraté své setkání zrušili.

„V průběhu roku je několik setkání,“ hájil se starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. „Tohle nevyšlo z technických důvodů a uskuteční se v náhradním termínu,“ uvedl.

ProtestFestpravidelně doprovázejí policejní opatření. Podle mluvčího jihomoravské policie Pavla Švába naštěstí k žádný potyčkám nedošlo. „Počítáme ale s tím, že si lidé z okolí budou stěžovat na hluk,“ dodal Šváb.