Motorkáři z celé republiky přijeli navštívit postižené děti

Blansko – Desítky rozradostněných dětí mezi drsnými motorkáři. Akci, která se jen tak nevidí, zažijí handicapované děti z blanenské Základní školy speciální už potřetí. V poledne před školu dorazilo šest desítek motorkářů z celé republiky, aby děti potěšili pohledem na své silné stroje. A nejen to. Motorkáři mezi sebou vybrali i čtyřicet tisíc korun, které škole věnují.

Vidět motorku zblízka nebo si na ni dokonce sednout. Sen, který se může většině postižených dětí splnit jen díky podobným akcím. Děti byly i letos ze setkání nadšené. „Kontakt s jinými lidmi než vychovateli a rodiči je pro tyto děti velmi důležitý. Duševně je to obohacuje a přináší radost. To je pro ně velice prospěšné,“ uvedla ředitelka blanenské speciální školy Ludmila Konopková.

Začalo to jako nápad jednoho z rodičů a stala se z toho tradice. „Mám tady ve škole dceru a občas se mi zadaří pro ni přijet na motorce. Když jsem viděl ty úsměvy ostatních dětí při pohledu na můj stroj, napadlo mě říci kamarádům a společně s nimi pro děti udělat tento speciální motorkářský sraz,“ vysvětlil důvod vzniku akce Jiří Fido Němec. Netradiční benefice se u blanenské školy pro postižené děti poprvé konala v roce 2009. O rok později se díky fotografiím na internetu ozvaly desítky motorkářů z celé republiky s přáním také se akce zúčastnit.

Muži i ženy na silných strojích mezi sebou navíc každoročně vybírají peníze, které škole věnují na nákup potřebného vybavení. Loni tak účastníci srazu na svých strojích kromě radosti přivezli do Blanska i 17 tisíc korun, za které vedení školy nechalo vyrobit speciální zahradní nábytek. Letošní výtěžek byl více než dvojnásobný, čtyřicet tisíc korun půjde na zbudování nové šatny.