Majitelka věnovala dobytek městu, zachránila tak krávy před utracením

Břestek (Uherskohradišťsko) - Na poslední chvíli dnes přijela majitelka týraných krav na radnici v Uherském Hradišti, aby podepsala darovací smlouvu na zvířata ve prospěch města. Dobytek, který jí úředníci zabavili v dubnu, tak neskončí na porážce a město ho bude moci prodat jiným chovatelům.  „V tuto chvíli už o dobytek projevili zájem 4 farmáři, jejich nabídky budeme zvažovat, vyhraje ta nejvyšší,“ řekl České televizi tajemník uherskohradišťské radnice Josef Botek.

Veterináři společně s městem Uherské Hradiště odvezli dobytek z farmy v Břestku v dubnu. Zvířata tam byla několik měsíců v nevyhovujících podmínkách. Veterináři se opakovaně bezvýsledně pokoušeli domluvit s majitelkou zvířat. Už dříve jí nařídili, aby zvířata umístila do vhodnějších prostor nebo je odvezla. Výkonem tohoto rozhodnutí Státní veterinární správa pověřila uherskohradišťskou radnici. Ta navrhla majitelce, aby jim zvířata věnovala a radnice je mohla prodat, žena ale na návrh nepřistoupila. Šanci má už jen do konce dnešního dne.

Snaha o urovnání problémů s farmou se táhla od února letošního roku. Ženu dokonce navštívili policisté, kteří jí navrhli, aby část zvířat prodala a s utrženými penězi pokračovala v chovu. Žena ale tento návrh odmítla a začala vyhrožovat sebevraždou. Přivolaná lékařka navrhla psychiatrické vyšetření ženy a farmářka souhlasila s převozem do psychiatrické léčebny.

Zvířata prohlédli veterináři

Uherské Hradiště nechalo zvířata odvézt do školního statku ve Starém Městě. Radnice se i nadále snažila s majitelkou domluvit. Chtěla ji přesvědčit, aby městu zvířata věnovala a vyhnula se tak dalším tahanicím. Majitelka ale na návrhy nepřistoupila a s vedením města nekomunikuje.

Týrání zvířat vyšlo najevo letos v únoru. Lidé z Břestku si na ženu dlouhodobě stěžovali, že jí dobytek z farmy často utíká a potuluje se po okolí. Také veterináři už dříve farmářce nařídili, aby zvířata umístila do vhodnějších prostor nebo je odvezla.

Místní jsou kvůli přístupu majitelky rozzlobení. „Krávy i prasata jí pravidelně utíkají, kolikrát jdete a potkáte na cestě čtyři krávy,“ rozčiloval se obyvatel Břestku František Salinger. Krávy sice vypadají, že je majitelka krmí, ale jinak jsou špinavé a zanedbané. Stejně jako statek. Podle něj žena zvířata netýrá, ale spíše sama péči o více než padesát zvířat nezvládá.

Zvířata se po zničeném areálu pohybují zcela volně
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod