Evropská komise schválila pět miliard pro brněnský projekt CEITEC

Brno - Po roce a půl plánování schválila Evropská komise 5,2 miliardy korun pro výstavbu Středoevropského technologického institutu (CEITEC), jenž vyroste v Brně. Oznámila to mluvčí Tereza Fojtová z Masarykovy univerzity. Univerzita se na projektu podílí společně s dalšími školami a věděckými institucemi. Cílem CEITECu je vytvořit špičkové podmínky a zázemí pro výzkum biotechnologií, biomedicíny, pokročilých materiálů a technologií. Další miliarda z evropských fondů půjde na další projekt Masarykovy univerzity, která v bohunickém kampusu postaví čtyři pavilony pro biologické obory s nejmodernějšími laboratořemi a přístroji. Nové budovy budou stát do dvou let.

Projekt CEITECu dosud čekal na podpis eurokomisaře pro regionální politiku Johannese Hahna. Ministr školství ČR Josef Dobeš podepsal Rozhodnutí o poskytnutí dotace projektu CEITEC, které bylo podmínkou pro jeho faktický start, již před schválením Evropskou komisí.

"Schválení projektu Evropskou komisí je úspěšným završením několik let
trvajícího úsilí mnoha lidí, kteří se na jeho přípravě podíleli. Do přípravy projektu jsme investovali mnoho energie, času a finančních prostředků. O to větší máme radost z výsledku, který dokazuje, že jsme učinili krok správným směrem," řekl rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala. Podle Karla Raise, rektora Vysokého učení technického v Brně, CEITEC zajistí vědcům nejenom zázemí srovnatelné se světovou špičkou, ale i vědecké kapacity pro rozšíření současných výzkumných týmů.

Brno se stane centrem špičkové vědy

O peníze z Evropské unie na vybudování zázemí pro 800 vědců, kteří budou mít k dispozici nejmodernější laboratoře, žádaly společně brněnské vysoké školy. O miliardy ze stejného zdroje usiluje také další brněnský projekt -
Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). Laboratoře mají vyrůst v kampusu Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích a v kampusu Pod Palackého vrchem do čtyř let. Moravská metropole má šanci výrazně se zviditelnit na mapě světově uznávaných výzkumných center.


Středoevropský technologický institut se bude zabývat například využitím
informačních a komunikačních technologií pro biomedicínu, výzkumem závažných onemocnění i vývojem a využitím pokročilých materiálů a
nanotechnologií v lékařství.

Realizátory projektu CEITEC jsou Masarykova univerzita, Vysoké učení
technické v Brně, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Ústav fyziky materiálů Akademie věd a Výzkumný ústav veterinárního lékařství.