Ombudsman podle kuřimských radních podporuje zneužívání dávek

Kuřim - K neobvyklému kroku se odhodlala kuřimská radnice. Podala k veřejnému ochránci stížnost na veřejného ochránce. Starostovi se totiž nelíbí, že ombudsman zasáhl do šetření místního odboru sociálních věcí, který chtěl zamezit neoprávněnému čerpání dávek. Odbor je kvůli stanoviskům Varvařovského pod ostrým dohledem všech možných úřadů, což jeho pracovníci považují za šikanu. Ombudsman podle nich navíc rozhodl v případu, k jehož posouzení neměl dostatek informací.

Desetiletý Jirka má od narození problémy s ovládáním levé ruky - takzvanou parézu trachiálního plexu. Chodí do školy, sportuje. Jeho otec přesto tvrdí, že potřebuje péči 24 hodin denně. Opačný názor má ale kuřimská sociálka, která otci seškrtala podporu.

„K dnešnímu datu už není náš příjem osm až 10 tisíc, ale odhadem jen pět tisíc,“ uvedl Jirkův otec Jiří Šoltys. Podle informací České televize ale Jiří Šoltys, aby na dávky dosáhl, převedl svůj majetek včetně aut a domu na příbuzné. A finanční injekci žádá například i na odvoz odpadu nebo naposledy na kurz bojového sportu pro syna za sedm tisíc ročně.

Sociální odbor: Na tyto dávky nemá otec chlapce nárok

„Chlapec navštěvuje běžnou základní školu. Po celou dobu vyučování je schopný postarat se o sebe sám bez asistenta a zúčastňuje se všech aktivit pořádaných školou. Požadavky jeho otce jsou proto neoprávněné,“ tvrdí vedoucí odboru sociálních věcí Kuřim Taťána Sojková.

Radnici dal zapravdu krajský úřad i ministerstvo. To ale otočilo poté, co se do případu vložil ombudsman - označil postup úředníků za nesprávný. V případu rozhodoval sám Pavel Varvařovský. Radnice se proti jeho kroku ohradila - ombudsman podle nich nemá pravdu, nezná detaily a podporuje zneužívání dávek. K případu se Varvařovský nechtěl vyjadřovat s tím, že záležitost ještě není u konce.

„Kvůli stanoviskům a doporučením ombudsmana jsme opakovaně ve stejné věci znovu a znovu kontrolováni. Naše pracovnice to vnímají jako jednání šikanózní,“ nechal se slyšet starosta Kuřimi Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

Jiří Šoltys plánuje sociální dávky vymáhat zpět, třeba i soudní cestou. Stanovisko ombudsmana má být jeho hlavním argumentem.

Vydáno pod