Valtický zámek se koupe v čokoládě

Valtice - Čokoládové fontány nebo sochy „k sežrání“ - v malé čokoládové království se na celý víkend proměnil Valtický zámek. Festival čokolády, který tamní kastelán okopíroval od tradiční akce zámku ve francouzském městě Vaux, představí historii čokolády i způsoby její výroby. Návštěvníci budou moci také hlasovat v anketě o nejchutnější druh čokolády. Účast na festivalu přislíbilo šest čokoládoven.

Mezi vystavovateli je šest malých tuzemských čokoládoven. Každá z nich dostala pro své čokoládové aranžmá prostor v některém ze zámeckých pokojů. Ve druhém patře zámku pak návševníci mohou čokoládové výtvory nejem obdivovat, ale dokonce i ochutnat nebo zakoupit.

Výstavu v sobotu doplní také degustace růžových vín a zábavný program pro děti. Co s čokoládovými výtvory bude po festivalu, nikdo neví. Vzhledem k letnímu počasí je však možné, že na cestě z příjemně chladných prostor zámku roztají.

Zámek ve Valticích vezmou o víkendu mlsouti útokem (zdroj: ČT24)

„Akci bychom rádi pořádali i v příštích letech. Na jiných hradech a zámcích u nás se zatím nic takového nedělá,“ uvedl kastelán Michal Tlusták. Doufá, že tím zámek přiláká početné zástupy milovníků čokolády. Čokoláda má podle něj s valtickým zámkem zajímavou spojitost. Podle historických pramenů bývala horká čokoláda oblíbeným nápojem místní šlechty. „O Vánocích knížata zvala děti z Valtic na šálek horké čokolády do zámecké jídelny,“ řekl kastelán.

  • Festival čokolády ve Valtickém zámku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2607/260628.jpg
  • Čokoládové šachy a hrací karty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2607/260658.jpg
Vydáno pod