Podvodník s plnou mocí ukradl kus lesa

Velké Karlovice - Když se před čtrnácti dny rozhodl Rudolf Fárek, majitel několika hektarů lesa a luk u Velkých Karlovic, požádat zdejšího revírníka o povolení k těžbě dřeva, čekal na něj šok. Zjistil, že někdo na falešnou plnou moc prodal jeho jménem pozemky pražské firmě. Ta je použila jako zástavu za úvěr od další firmy z Českých Budějovic. Vše oznámil na policii, která případ pravděpodobného podvodu, v němž figurují nastrčení „bílí koně“, šetří. Počet takových kauz přitom narůstá. Koncem loňského roku poslal soud na šest let do vězení muže, který se pokusil zastavit cizí dům v centru Zlína

V zápisu a smlouvách, které ve spisu byly, Fárek zjistil, že někdo jeho jménem podepsal falešnou plnou moc Jakubovi Benešovi z Havířova a ten pak záhy prodal všechny jeho pozemky pražské firmě Melard. Firma vznikla podle obchodního rejstříku jen měsíc před zápisem do katastru a jen pár dní po něm zastavila pozemky i s cenným dřevem českobudějovické firmě Yaris. Za půjčku 350 tisíc korun, které má firma Melard splatit do 18. června. Pokud tak neučiní, pozemky propadnou firmě Yaris. Podle informací ČT je Beneš už stíhán za jinou trestnou činnost.

A jak se na vše přišlo

„Když jsem přišel za revírníkem pro povolení, velmi se podivil, proč chci těžit, když už nejsem majitelem pozemků. U něj mi poprvé došlo, že se něco děje. Okamžitě jsem se vydal na katastr, kde se se mnou nechtěl nikdo bavit, až jsem nakonec jednu úřednici přesvědčil, aby mě do něj aspoň nechala nahlédnout,“ popsal začátek své strastiplné cesty Fárek.

Jednatele pražské firmy, kterými jsou dva muži z Ostravska ve věku 21 a 22 let, se na pražské adrese zastihnout nepodařilo. V domě, kde má mít firma sídlo, je pouze logo na jedné z poštovních schránek, nájemníci ale o ní nikdy nic neslyšeli, stejně jako jim nic neříkala jména majitelů firmy.

Jednatel českobudějovického Yarisu Petr Chmel na dotaz redaktora ČT k případu pouze prohlásil, že s nikým nechce hovořit a nechce ani to, aby se někde jeho firma zmiňovala.

Jak celý případ dopadne, už je v rukou policie, která jej šetří. Fárek je ale přesvědčen, že jde o klasické podvodníky, kterým šlo jen o jeho dřevo. „Na katastru v papírech jsem viděl falešnou občanku s úplně jiným evidenčním číslem, kterou musel ověřovat notář. A katastr sám si snad také musí totožnost člověka ověřit v evidenci. A jestli to prošlo všemi úředními institucemi, je to dobře zorganizovaný podvod, ze kterého má mít každý z jeho aktérů něco,“ míní Fárek.

Fárek právě dnes podal návrh na předběžné opatření k soudu, které by mohlo případné další operace s pozemkem zablokoval. Soud má teď sedm dní na to, aby rozhodl.