Znojmo přišlo kvůli aféře o dotace

Znojmo - Regionální rada ROP pozastavila Znojmu dotace ve výši 50,3 milionu korun. Informovala o tom město dopisem. „Důvodem tohoto kroku je opodstatněné podezření ze spáchání trestného činu,“ je uvedeno v dopise. Z něho podle zjištění České televize vyplývá, že dotace byly zastaveny kvůli kauze Krejčíř. Rozhodnutí ROPu o pozastavení dotací potvrdil i znojemský starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD). „V případě, že by kvůli korupci Znojmo peníze z dotací nedostalo, měli bychom velký problém. Náš rozpočet je velmi napjatý,“ uvedl starosta Kaššai.

Prvním projektem, kterému byla pozastavena administrace, byla výstavba autobusového terminálu ve Znojmě (dotace 42 mil Kč), druhým stezka pro pěší a cyklisty podél ulice Brněnské (dotace 8,3 mil Kč).

Ve srovnání s rokem 2010 letos Znojmo hospodaří s částkou o čtvrt miliardy nižší. Město šetří, kde se dá. Náklady na pořádání znojemského vinobraní například letos klesly o 35% a v reakci nato se do soutěže nepřihlásily žádné znojemské firmy.

„Obracíme doslova každou korunu a výpadek v řádu 50 milionů by pro nás byl tragický,“ řekl starosta Kaššai. Jestli Znojmo peníze nakonec dostane, se teprve uvidí. „Budeme čekat na výsledky vyšetřování, potom se uvidí, jak dál,“ řekla České televizi mluvčí ROP Jihovýchod Kateřina Kurková.