Ve vyhořelém mlýně v centru Břeclavi bydlí desítky bezdomovců

Břeclav – Zámecký mlýn býval před druhou světovou válku funkční hospodářskou stavbou. Sedmdesát let poté je odpudivou ruinou, která láká už jen břeclavské bezdomovce. Ve mlýně jich žije okolo dvaceti. Historický objekt je v blízkosti centra a lidé, kteří okolo denně chodí, si stěžují na neustálý nepořádek. Podle policie si soukromý objekt musí zabezpečit jeho majitel.

„Tady má každý svůj prostor, svoje metry čtvereční. Já jsem ztratil bydlení, rodiče, zaměstnání…Tak už měsíc bydlím ve mlýně,“ řekl bezdomovec Jan Vlašic s tím, že dřív si žil mnohem lépe. Dnes je rád, že spí pod střechou. „Jinak bych musel spát na lavičce v parku, to je horší,“ dodal.

Městská policie o bezdomovcích ví, ale podle Vlašice je nechává na pokoji. „Pravidelně okolí mlýna kontrolujeme, bezdomovců je tady vůbec nejvíc. Je to v blízkosti centra, místní si stěžují, že je tito lidé obtěžují,“ uvedl velitel Městské policie Břeclav Zdeněk Herman.

Do zámeckého mlýna v Břeclavi se nastěhovali bezdomovci (zdroj: ČT24)

Přímo do mlýna hlídky ale nechodí, protože jde o soukromý majetek. Městská policie stejně jako vedení města neustále majitele upozorňuje, aby si objekt zabezpečil. Zatím marně. „Před volbami se uvažovalo i o variantě, že mlýn odkoupíme, ale cena byla příliš vysoká. Dnes je rozpočet napjatý, takže o tom vůbec neuvažujeme,“ uvedl místostarosta Břeclavi Luboš Krátký (ODS).

Vranův mlýn leží v centru Břeclavi, na půli cesty mezi centrem a zámkem. Majitel zámku, podnikatel Ivan Omachlík má stále s mlýnem plány. „Na město jsem poslal žádost o změně územního plánu. Podle platného plánu bych měl na místě postavit kostel a to po mě nikdo nemůže chtít,“ řekl s tím, že by mlýn chtěl přebudovat na hotel. Plány na jeho výstavbu má hotové od poloviny 90. let, kdy mlýn koupil. To, kdy by mohla přestavba začít, odmítl říct. Podle něj je předčasné se o tom bavit, když to nedovoluje územní plán.

Rekonstrukce bude velmi nákladná, mlýn v minulosti několikrát vyhořel, naposledy v roce 2008. Na vině jsou právě bezdomovci, kteří si na místě rozdělávají oheň. „Je to ruina, takže je otázkou, jestli je vůbec rekonstrukceschopná, nebo jestli nebude vhodnější to srovnat se zemí,“ okomentoval stav místostarosta Krátký.

  • Vranův mlýn v Břeclavi autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2641/264012.jpg
  • Ve mlýně bydlí desítky bezdomovců autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2641/264013.jpg
  • Vranův mlýn v Břeclavi autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2641/264010.jpg
  • Návrh hotelu, na který chce majitel mlýn přestavět autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2641/264014.jpg