Zakažte ženě být ženou

Uherské Hradiště - Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravuje premiéru hry španělského dramatika a básníka Federika Garcíi Lorky Dům Bernardy Alby. Inscenaci o matce, která po smrti manžela neústupně hlídá své dcery a z jejich domu udělá celu, režíruje umělecký šéf a ředitel divadla Igor Stránský. Režisér Stránský se s Lorkovým dramatem potkává už potřetí. „Neznám jiného autora, který tak dokonale dokáže vstoupit s ohromující básnivostí do lidského nitra. Mnoho týdnů na hře pracuji a neustále objevuji nové a nové významy. V tom je tato práce doslova fascinující,“ uvedl Stránský s tím, že hlavní motto inscenace zní: „Zakažte ženě být ženou. Zakažte člověku být člověkem.“ Premiéra se odehraje dnes od 19:00.

„Jediný muž v rodině - otec, zemřel, další muž - jediný nápadník a největší krasavec ve vsi - je pro pět dcer zralých na vdávání z různých důvodů nedosažitelný. Touží po něm všechny. Matka Bernarda Alba však své dcery neústupně hlídá, svůj dům promění ve vězení a sebe v panovačnou tyranku, která nedbá o pravé city svých dcer, ani své a vše podřizuje falešné morálce vesnice,“ přiblížila dramaturgyně Iva Šulajová.

Do titulní role obsadil Jaroslavu Tihelkovou. „Bernardu Albu nevnímám jako nekompromisní tyranku, ale jako ženu, která má pro to, co dělá, své důvody. Pro nás možná nepochopitelné, ale pro ni naprosto opodstatněné. Chrání své dcery před pokušením tak vehementně, že výsledkem je nemožnost jakékoliv komunikace,“ mínila herečka, kterou diváci v minulosti několikrát odměnili cenou popularity a divadelní kritikové Největším z pierotů.

V dalších rolích uvidí publikum celý dámský soubor divadla posílený o hostující Evu Matalovou. Výprava pochází z dílny Evy Jiřikovské, autorem hudby je Martin Štědroň. Diváci premiéry se mohou po jejím skončení těšit i na taneční představení Dům Bernardy Alby, jehož autorkou je absolventka VŠMU Hana Košíková, která se podílela na pohybové složce uherskohradišťské novinky.

  • Dům Bernardy Alby autor: Jan Karásek, zdroj: Slovácké divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264783.jpg
  • Dům Bernardy Alby autor: Jan Karásek, zdroj: Slovácké divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264793.jpg
Vydáno pod