Příští týden se vypne analogové vysílání na jihu Moravy

Brno - Od příštího týdne bude na celé jižní Moravě vypnuto zemské analogové televizní vysílání, celý region se tak ponoří do analogové tmy. V Jihomoravském kraji nyní zbývá už jen minimum lidí, kteří ještě nepřešli na digitální vysílání. V takzvané územní oblasti Brno se bude 30. června vypínat analogové televizní vysílání z vysílačů Brno-Kojál, Hodonín-Babí lom, Mikulov- Děvín, Svitavy-Kamenná Horka a Žďár nad Sázavou-Harusův kopec.

„Podle našich informací a průzkumů zvládají lidé na jižní Moravě digitalizaci stejně dobře, jako tomu bylo i v dříve vypínaných oblastech. Předpokládáme tedy, že vypínání bude bez větších problémů,“ uvedl mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání Tadeáš Novák.

Podle národního koordinátora digitalizace Zdeňka Duspivy byly splněny všechny podmínky stanovené pro přechod na digitální televizní vysílání. Jednou z nich je i informační kampaň. Klesá například poptávka po informacích na serveru www.digitalne.tv. Informační kampaň pro územní oblast Brno bude pokračovat do poloviny července. „Naším cílem je maximálně usnadnit přechod těm, kteří jej odkládali na poslední chvíli,“ uvedl Duspiva.

Přechod na digitální televizi se netýká těch, kteří přijímají televizní signál přes kabel, satelit nebo internet, ale pouze těch, kteří přijímají
zemské analogové televizní vysílání (přes anténu). Přechod na digitální vysílání je možné vyřešit buď využitím nabídky kabelové, satelitní nebo IPTV televize, dále zakoupením set-top boxu či nového televizoru s vestavěným digitálním tunerem.

Vedle regionu Brno se v polovině roku vypne analogové vysílání také v severovýchodních Čechách. V říjnu se vypnou vysílače velkého výkonu v územní oblasti Jeseník a v listopadu skončí pozemní analogové televizní vysílání i v oblasti Ostravy. Na rok 2012 pak zbývá územní oblast Zlín a menší vysílače zejména na Jesenicku. Od konce června 2012 se už bude v ČR vysílat pouze digitálně.

Vydáno pod