ČT: Brno počítá se zdražením MHD, kraj má podobné plány s IDS

Brno - Jen náhodou se dnes veřejnost na jednání brněnského zastupitelstva dozvěděla, že město uvažuje o zdražení již tak drahého jízdného městské hromadné dopravy. Dražší varianta změn přitom počítá s tím, že by například cena celoroční jízdenky byla o 200 korun vyšší než v Praze. Návrhem se v současné době zabývá komise dopravy, konečné slovo by však měla mít městská rada. Zelení s návrhem nesouhlasí a chtějí, aby Brno MHD zadotovalo, kvůli jeho občanům. ČT se dnes podařilo zjistit, že zdražování pravděpodobně čeká i Integrovaný dopravní systém (IDS) Jihomoravského kraje.

Diskuzi o jízdném vyvolali Zelení, protože dnes zastupitelé jednali o rozdělení dividend z Tepláren Brno. Nelíbí se jim, že by mělo 100 milionů skončit v investicích města a ani koruna nejít jako dotace do veřejné dopravy a s tím souvisejícího udržení stávající meze cen jízdného MHD. „Podle nás by peníze z dividend tepláren městu umožnily zdražovat hromadnou dopravu daleko méně,“ prohlásil Ander (SZ).

To ale primátor Roman Onderka (ČSSD) odmítl s tím, že je potřeba dát peníze především na dostavbu velkého městského okruhu, aby došlo k větší propustnosti dopravy. A právě pro MHD, kterou využívá 54 procent Brňanů a lidí přijíždějících do města. Navíc spoje podle něj na mnohých trasách jezdí v nejkratších možných intervalech a jsou vytížené - ve špičce plné z 80 až 90 procent. „A město nemůže tlumit dopad rozhodnutí, které na lidi vlivem změny daňových zákonů posílá vláda,“ prohlásil Onderka v narážce na růst cen elektřiny, nafty a především zvýšení dolní sazby DPH z deseti na 14 procent. Ty totiž mají na případné zdražení veřejné služby největší vliv.

Uvažované zdražení hromadné dopravy v Brně od ledna 2012:

                               cena/nová cena
jednorázová 60 min.          22/25 Kč
předplatní měsíční           530/550
předplatní čtvrtletní       1280/1370 
předplatní roční (var. 1)  4430/4950 
předplatní roční (var. 2)  4430/4750 

A tak může být realita od nového roku pro mnohé občany zásahem do peněženky. Pokud by totiž prošla dražší varianta zdražení, podražilo by roční jízdné o 520 korun. A základní hodinová jízdenka ze stávajících 22 na 25 korun. Mírnější varianta počítá u roční jízdenky s nižším zdražením na 4750 Kč, což ale odpovídá ceně za roční kupon v Praze.

Materiál odboru dopravy uvádí, že u měsíčních předplatních jízdenek mají ceny jít na úroveň Prahy, čtvrtletní jízdenka má činit 2,5 násobek měsíční jízdenky a roční devítinásobek měsíčního kuponu. Hromadná doprava se v Brně zdražovala naposledy před dvěma lety, a to zhruba o pětinu. Roční předplatní kupon tehdy podražil z 3700 na 4430 korun. Ander kritizoval, že zdražení roční jízdenky má být mnohem výraznější než u čtvrtletní i měsíční jízdenky, které mají zdražit o desítky korun. I méně razantní zdražení za roční kupon na 4750 korun by ale znamenalo, že by za čtyři roky jeho cena stoupla o více než 1000 korun.

V Praze budou vyšší jízdné v hromadné dopravě lidé platit od července.
Základní jízdenka zdraží z 26 korun na 32 korun, platit však bude místo 75
minut hodinu a půl. "Praha však letošním zdražením nezatíží pravidelné
cestující - dlouhodobé kupony se zdražovat v tomto volebním období nebudou," řekl v květnu primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD). Roční jízdné v Praze letos stojí 4750 Kč, měsíční 550 Kč a čtvrtletní 1480 Kč.

Lidé si nejspíše připlatí i za cestování v kraji

Krajský radní pro dopravu Václav Horák (KDU-ČSL) dnes ČT řekl, že kraj plánuje podobně jako Brno zdražování. Úředníci připravili několik variant toho, kde a o kolik by se mělo zdražovat. Bližší podrobnosti však Horák odmítl sdělit. Jen upozornil na to, že DHP a inflace vzrostly od jara 2009, kdy se naposledy měnil ceník IDS na jižní Moravě, o deset procent. Zdražování vstupních nákladů by se tedy mělo projevit na ceně.

Vydáno pod