Ve Strážnici odstartoval 66. ročník folklórního festivalu

Strážnice - Až dva tisíce tuzemských a kolem 250 zahraničních účinkujících se letos představí na Mezinárodním folklórním festivalu ve Strážnici. Největší setkání příznivců folklóru v České republice odstartoval ve čtvrtek dopoledne v amfiteátru Bludník a potrvá celý víkend. Organizátoři již 66. ročníku oblíbené akce lákají na celkem 36 tematických pořadů, do soutěže ve verbuňku se tentokrát zapojí 45 tanečníků.

O celodenní zábavu hostů se postará 13 cimbálových muzik a pět dechových hudeb. Dějištěm festivalu jsou amfiteátry v zámeckém parku, vinohradnický areál a nedaleký strážnický skanzen. Komornější programy se konají uvnitř zámku, například v expozici lidových nástrojů.

Program Mezinárodního folklórního festivalu 2011 ve Strážnici je k dispozici na webových stránkách Národního ústavu lidové kultury.

Slovácký verbuňk (zdroj: ČT24)

Festival však rozhodně nepatří jen tanečníkům a hudebníkům. Řemeslnou tradici Čech a Moravy přiblíží dvaadvacet lidových řemeslníků. Součástí festivalu je také přehlídka Dětská Strážnice.

Organizaci festivalu zkomplikovaly problémy s vízy

Velkým lákadlem jsou soubory ze zahraničí - kořením letošního ročníku jsou hosté z Ruska, Slovenska, Maďarska, Bulharska, Turecka a Venezuely. Původně měl přehlídku ozvláštnit ještě soubor z Nepálu a reprezentanti folkloru z Konga. „Kvůli problémům s vízy se to ale nakonec nepodařilo,“ řekla Vlasta Ondrušová z Národního ústavu lidové kultury.

Strážnický festival organizuje Národní ústav lidové kultury jako nejvýznamnější folklorní přehlídku v Česku. Město a jeho okolí se každoročně mění v živé středisko folkloru. Loni na festival zavítalo asi dvacet tisíc návštěvníků, pořadatelé doufají v to, že letos bude účast podobná.

Vydáno pod