Kvestorem Masarykovy univerzity bude šéf krajské TOP 09 Vitula

Brno - Kvestorem Masarykovy univerzity odpovědným za její hospodaření se stane předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula. Vybrala ho komise. Vitula nejlépe ze 14 uchazečů vyhověl požadovaným kritériím. Konkurz i Vitulovo vítězství má své kritiky, podle nichž se vedení univerzity tímto krokem politizuje. Škola ataky odmítla.

Jan Vitula působil dřív jako starosta Židlochovic a šéf sekce pro čerpání evropských fondů na ministerstvu školství, z níž byl ale odvolán. Do nové funkce by měl nastoupit od září, kdy ji opustí Ladislav Janíček. Letos těsně neuspěl ve volbě rektora a řekl, že i kdyby se jím nestal, vysokou univerzitní funkci opustí. Chtěl tak dát prostor zvolenému budoucímu rektorovi Mikuláši Bekovi, aby si našel svého spolupracovníka.

Konkurz, v němž Masarykova univerzita nového kvestora hledala, měl své kritiky. Podle nich měla univerzita jména uchazečů o funkci zveřejnit, jak jí ukládá Řád výběrového řízení pro obsazování míst akademických pracovníků a dalších zaměstnanců. Škola to však odmítla s tím, že pro výběr kvestora se má řád použít v přiměřené míře. Právě přiměřenost prý nevyžaduje, aby jména uchazečů o post kvestora zveřejňovala.

Masarykova univerzita zažívá v posledních letech prudký rozvoj, vybudovala univerzitní městečko s posluchárnami, laboratořemi a knihovnami v městské části Bohunice. Aktuálně připravuje další rozsáhlý rozvojový projekt - Středoevropský technologický institut (CEITEC). Na výzkumné centrum pro 600 vědců a 1200 studentů schválila Evropská komise dotaci 5,2 miliardy korun.

Kvestor jako člověk odpovědný za hospodaření bude připravovat podklady k rozhodnutím o investicích. „Jde o manažerskou pozici, která je přímo podřízena rektorovi,“ uvedla mluvčí s tím, že rozhodovat budou rektor a vedení školy. CEITEC je společným projektem Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického (VUT). Bude také rozdělen do dvou částí, kromě nových objektů u bohunického kampusu se budou stavět i laboratoře Pod Palackého vrchem v areálu VUT.