Zlínské ateliéry získají zpět svůj lesk

Zlín – Slavné zlínské ateliéry čeká radikální proměna. Jeden ze symbolů města plánuje obnovu a rozšíření areálu. Přestavba by měla přilákat filmaře i běžné návštěvníky. Část projektu se teď Evropská unie rozhodla podpořit pětašedesáti miliony.

Zlínské filmové ateliéry nejsou velké jako Barrandov ani slavné jako Hollywood, ale za jejich zdmi se událo mnoho významného pro českou kinematografii. A nejenže se letos s pětasedmdesátým výročím vzniku ohlížejí za bohatou historií, ale také směle míří do budoucnosti – s velkolepými plány na přestavbu a modernizaci. „Měly by zde vzniknout dva nové objekty - jeden pro vzdělávání, pro institut Alexandra Hackenschmieda, a druhý - multifunkční ateliér, který bude sloužit pro filmovou tvorbu,“ říká ředitel zlínských filmových ateliérů Zdeněk Skaunic.

Počátky ateliérů spadají do 30. let minulého století a samozřejmě souvisí se jménem Baťa. „Oba dva Baťové strávili nějaký čas v Americe – Tomáš i Jan Antonín. Oba dva si tam přičichli ke kinematografii, která tam byla v té době už hodně rozvinutá,“ popisuje filmový historik Jiří Novotný.

Reportáž Petra Kotrly (zdroj: ČT24)

Zlaté časy studií se pojí především s tvorbou první dámy české animace Hermínou Týrlovou a také s Karlem Zemanem, který právě tady přetavil svou představivost v legendární snímky jako Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Cesta do pravěku.

Po porevolučním útlumu teď ateliéry nabírají nový dech. Plánem je vytvořit prostor, kde by lidé a firmy z branže mohli vzájemně spolupracovat. Cílem je nejen lepší zázemí pro filmaře, ale také přístupnost pro lidi, kteří si touží ateliéry jen prohlédnout. Pokud vše půjde dle plánu, resuscitace ateliérů by jim během čtyř let mohla vrátit alespoň část lesku nejslavnějších časů a třeba sem opět přilákat i filmovou smetánku.