Muzeum celnictví v Hatích je v nedohlednu

Hatě - Přeměna bývalého hraničního přechodu v Hatích na Znojemsku v muzeum celnictví má zpoždění. Opuštěnou budovu před dvěma lety získalo od státu Technické muzeum v Brně, peníze na přestavbu ale stále nejsou. Celnice v Hatích přitom potřebuje rekonstrukci - opuštěná budova není v dobrém stavu, navíc dovnitř zatéká.

Budovu převzalo technické muzeum na začátku července 2009 s plánem vybudovat v autentickém prostředí muzeum celnictví. „Vstupní část chceme zanechat ve stavu, jak to tady 23. prosince skutečně skončilo. V dalších částech budovy bychom chtěli přiblížit problematiku od prvních obchodních vztahů až po současnost,“ řekl tehdy náměstek ředitele Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek. Od té doby se toho příliš nezměnilo. K přestavbě pořád chybí peníze. Zřizovatel muzea, tedy ministerstvo kultury, je nemá.

Muzeum už přitom v depozitářích shromažďuje exponáty. Něco poskytli samotní celníci, něco - jako například prvorepublikový hraniční sloup z Jaroslavic - si muzeum opatřilo samo. S projektem se nyní hodlá obrátit na grantové programy Evropské unie. Tyto peníze by měly pokrýt většinu nákladů. „Celková částka je spočítána na 108 milionů korun, z evropských fondů bychom mohli dostat zhruba 85 procent. Zbývajících 15 procent půjde ze státního rozpočtu,“ řekla mluvčí Technického muzea v Brně Klára Havlíčková.

Podle mluvčího ministerstva kultury Stanislava Brunclíka žádost podpořil odbor muzeí, teď ji ještě musí projednat ekonomický útvar. Vyřízení žádostí o evropské dotace potrvá minimálně několik měsíců. Technické muzeum se tak verdikt dozví zřejmě do konce roku. Kdy se v Hatích začne stavět, tak zůstává v nedohlednu.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)
Exponát muzea celnictví
Zdroj: ČT24