V salonu subrety

Brno - Slavné divadelní herečky i dávno zapomenuté hvězdy představí návštěvníkům nová výstava Moravského zemského muzea, kterou bude možné navštívit od 29. 6. do 31. 12. v Biskupském dvoře. Výstava s názvem Subrety a heroiny je tematicky zaměřená na osobnost ženy v českém divadelním umění. Exponáty vypovídají o životním stylu a popularitě hereček v 19. století a první polovině 20 století.

Jedním ze sdělení výstavy je to, že úspěšné herečky ve své době udávaly společenský a mravní kodex a zároveň významně ovlivňovaly módní trendy. Jádro expozice tvoří dobové fotografie z let 1880 až 1948, dále například soukromá korespondence umělkyň, originální módní doplňky z šatníku hereček a kostýmní návrhy.

Zpestřením výstavy jsou divadelní rekvizity, například šperky, ale i předměty denní potřeby. Expozici doprovází katalog s texty věnovanými postavení ženy v českém divadle na přelomu 19. a 20. století.

Expozice potrvá do 31. prosince. Zájemci ji najdou v Mramorových sálech Biskupského dvora, které kurátoři upravili v duchu dobových salonů. Historie divadelního umění patří k důležitým oblastem zájmu největšího muzea na Moravě. Muzeum má samostatné oddělení dějin divadla. Celé léto nabízí také výstavu Rodinná loutková divadélka - skromné stánky múz.

Vydáno pod