Slovák se vydával za energetika, z důchodců vylákal milion korun

Brno - Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech devětadvacetiletého muže ze Slovenska, který od loňského listopadu vylákal od bezmála 30 seniorů na jihu Moravy téměř milion korun. Vždy se přitom vydával za energetika, který přišel navštívit důchodce, aby jim vrátil přeplatky. Muži hrozí až osm let vězení.

Muž si vybíral za oběti osamoceně žijící seniory. Při návštěvě jim vždy namluvil, že jim v domě či bytě prověří elektrické rozvody. Peníze bral poté, co při zinscenovaném vyúčtování zjistil, kde má důchodce ukryty své úspory.

Pachatel seniory žádal, aby mu s kontrolou rozvodů pomáhali. Museli zapínat a vypínat spínače světel nebo držet dráty s tím, že mají čekat, až začnou jiskřit. Mezitím si vzal jejich úspory a odešel. Nejstarší podvedenou je devětadevadesátiletá žena.

„Měl vystupování na úrovni. Působil důvěryhodně. Dopaden byl na hraničním přechodu Hodonín-Holíč. V jeho voze se našly peníze z podvodů,“ řekl k případu kriminalista Antonín Hrdlička.

Slovák je recidivista, za podobné podvody už byl odsouzen

Muž nyní zůstává ve vazbě. Mezi podvedenými jsou obyvatelé Brněnska, Hodonínska, Břeclavska, Blanenska, Vyškovska a Uherskohradišťska.

Kriminalisté v souvislosti s případem vyzývají seniory, aby byli opatrní. Podvodníci se často vydávají i za pracovníky zdravotních pojišťoven tvrdící, že přinášejí přeplatky. Hojně pachatelé využívají trik, kdy tvrdí, že jdou vyzvednout peníze, pro které je posílají potomci seniorů. „Nejlepší je cizí lidi si vůbec nepouštět do bytu,“ dodal Hrdlička.