Boskovice rozezvučí izraelské reggae i legendární Plastici

Boskovice - Tak trochu „jiný“ festival dnes do Boskovic na Blanensku přiláká řadu příznivců zejména alternativní hudby. Unikátní hudební akci pořádá již podevatenácté sdružení Unijazz, které si klade za cíl záchranu místní židovské čtvrti. Letos se na ní představí například hip-hopeři Prago Union, izraelská ska-reggae kapela Loc Caparos či legenda undergroundu The Plastic People of the Universe.

Od dnešního odpoledne až do neděle ožije festivalem doslova celé město. Organizátoři připravili několik scén, například v amfiteátru letního kina, v synagoze, v evangelickém kostele, na hradě, v městském kině, v muzeu, v sále Sokolovny a na dalších místech. Jednotlivé scény se navzájem neruší a každá z nich má své zaměření a atmosféru.

Program festivalu je dostupný na adrese www.boskovice-festival.cz. Čtyřdenní vstupné stojí 390 korun, studenty vyjde na 300 korun.

Návštěvníci mají možnost se přímo seznámit s Boskovicemi, jejich památkami a historií. Veřejnosti je během festivalu přístupný i židovský hřbitov. Historii i současnost města přiblíží návštěvníkům  festivalové noviny. Samotný festival pak nabídne návštěvníkům zajímavosti jak z hudební, tak z divadelní a filmové scény, výstavy, autorská čtení a spoustu dalších počinů.

Letos vystoupí například hip-hopeři Prago Union s živou kapelou, izraelská ska-reggae kapela Los Caparos, akusticko-elektrické duo DVA, hudebně-divadelní projekt AllStar Refjúdží Band, legenda undergroundu The Plastic People Of The Universe, průkopníci českého ska The Chancers, stoupající hvězda indie-rockové scény Please The Trees, Garage, Budoár staré dámy, divadlo Vosto5, Lachtaní divadlo Honzy Kovaříka, DNO a mnoho dalších. Autorského čtení se letos ujmou spisovatel Jiří Kratochvíl a držitelka ceny Magnesia Litera 2010 Kateřina Tučková.

„Bohatý bude tentokrát i doprovodný program - komentované prohlídky židovské čtvrti, cyklovýlet, nonstop djs scéna, výtvarné i řemeslné dílny a přednášky,“ prozradila Adéla Kebrdlová z pořádajícího sdružení. Organizátoři nabízejí také online přenosy koncertů a wifi připojení zdarma ve všech festivalových areálech.

Festival má pomoci zachránit židovskou čtvť

Jedinečné urbanistické památce města – židovské čtvrti hrozila v druhé polovině minulého století likvidace. Místní však začali usilovat o její záchranu. Od roku 1993 pořádá sdružení Unijazz v Boskovicích ve spolupráci s řadou organizací několikadenní letní festival. Akce, s původním podtitulem pro zachování a obnovu židovské čtvrti, měla za cíl upozornit média a širokou i odbornou veřejnost na existenci tohoto architektonického unikátu a na neutěšený stav, v jakém se nachází.

V současné době likvidace památky dávno nehrozí. Právě díky festivalu byly v Boskovicích postupně opraveny fasády takřka všech městských domů, v roce 2002 byla kompletně zrestaurována synagoga včetně jedinečných fresek a funguje i zvláštní oddělení muzea, které se věnuje čistě židovské historii města. Tím ovšem obnova čtvrti neskončila. Stále zbývá opravit ještě asi polovinu soukromých domů a je nutné zastavět vzniklé proluky, které ohrožují okolní zachované domy.