Legendární hokejista Jiřík nepřežil pád letadla v Brně

Brno - Jednomístné sportovní letadlo se krátce po poledni zřítilo na letišti aeroklubu Brno-Medlánky. V jeho troskách zahynul bývalý hokejový reprezentant a první Čech v NHL Jaroslav Jiřík. Příčina neštěstí zatím není známa, podle dostupných informací měl pilot krátce po startu technické potíže a havaroval. Letadlo bylo přitom zcela nové.

Neštěstí oznámil svědek události, který viděl, jak letoun spadl doprostřed pole s obilím a následně se vzňal. Záchranáři dorazili na místo do osmi minut. Pilot byl ale již tou dobou po smrti. „Na místo jsme vyslali pět hasičských jednotek. Hrozil požár pole, jemuž se podařilo zabránit. Stroj je zdemolovaný a leží na odlehlém a špatně přístupném místě,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Okolí nehody o rozloze asi jednoho kilometru čtverečního prohledal vrtulník. Jeho posádka však žádného dalšího mrtvého či zraněného nenalezla. Tělo pilota zůstalo po neštěstí zaklíněno ve stroji, ostatky vyprošťují hasiči. Dosud není známo, o jaký typ letadla jde. Po příčině havárie budou kromě policie pátrat také letečtí inspektoři.

Naposledy se na jižní Moravě stala letecká nehoda s obětí na životě v říjnu 2008. Tehdy se nedaleko Hlubokých Dvorů na Brněnsku zřítilo ultralehké letadlo. Ve stroji zahynula jeho dvoučlenná posádka - pětašedesátiletý muž a sedmačtyřicetiletá žena. Letos v dubnu na Brněnsku havaroval v polích u Jinačovic při nouzovém přistání větroň se dvěma pasažéry. Při nehodě utrpěla lehké zranění žena, muž se zranil vážněji.

Jaroslav Jiřík

Jaroslav Jiřík byl legendou československého hokeje a také prvním hráčem z východního bloku, kterému bylo dovoleno nastoupit v NHL. Šestinásobný ligový mistr a stříbrný medailistra z olympijského Grenoblu 1968 odehrál v sezoně 1969/70 v dresu St. Louis Blues tři zápasy. Ke krátkému angažmá za oceánem odlétal ale až jako třicetiletý.

V nejvyšší domácí soutěži odehrál Jiřík 450 utkání a zaznamenal rovných 300 gólů. V roce 1959 vyhrál nejvyšší soutěž s Kladnem a v první polovině 60. let se stal nedílnou součástí legendárního brněnského ZKL a přidal dalších pět titulů.

V národním týmu nasbíral 134 startů a dal 83 branek. Třikrát se zúčastnil olympiády a desetkrát startoval na mistrovství světa, kde v letech 1965 a 1966 získal stříbro. Po skončení aktivní kariéry působil jako trenér v Brně, Nitře či Plzni, v letech 1977-80 vedl reprezentaci Švýcarska.