Pálavské a Znojemské vinobraní se znovu konají ve stejném termínu

Mikulov/Znojmo – Večerní průvod, hudební vystoupení, historické trhy a především hektolitry burčáku. To vše čeká návštěvníky dvou největších burčákových akcí na jižní Moravě, Pálavského a Znojemského historického vinobraní. Obě začínají v pátek 9. září, ve Znojmě vyvrcholí program v sobotu, v Mikulově o den později. Ještě před dvěma lety města nabízela společné vstupné nebo kyvadlovou dopravu mezi městy. Letos od spolupráce úplně upustila.

V Mikulově vystoupí Hradišťan, Miro Žbirka, Tomáš Matonoha, Věra Špinarová nebo Tomáš Klus. Program navíc letos už potřetí obohatí mistrovství republiky v rozeznávání vůní ve víně. Třídenní permanentka stojí v předprodeji teď v červenci 250 Kč, v srpnu 300 Kč a v září 350 Kč. Děti do 12 let mají vstupné zdarma, senioři a držitelé průkazu ZTP mají vstupné o 50 korun levnější.

Návštěvníci z Brna a okolí mohou využít Mikulovský expres, který se na cestu vydává v sobotu. Vyjíždí před 10. hodinou z brněnského hlavního nádraží a přes Rajhrad, Hrušovany u Brna, Vranovice, Břeclav, Valtice do Mikulova.

Znojmo svůj program zveřejní příští týden

Přípravy na znojemské vinobraní letos provázely problémy, vedení města dokonce uvažovalo o tom, že vinobraní neuspořádá. Nakonec jen o třetinu snížilo částku, kterou do akce investuje. Na hlavním pódiu se objeví řada českých hvězd. „Moderátorské role se ujmou Petr Rychlý a Martin Dejdar a jedním z hlavních hudebních hostů bude Aneta Langerová,“ popsal místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD).

MPV Agency, která znojemské vinobraní pořádá, naplánovala několik novinek. „V závěru by měly průvod rozšířit alegorické vozy, na kterých by se výzdobou a akcí zobrazila celá historie města Znojma,“ navrhla agentura ve svém projektu. Cenu vstupenek a další podrobnosti Znojmo zveřejní až v pondělí 18. července.

Stejná akce, stejné problémy

V obou městech bude celý víkend omezená doprava, uzavřou se centra měst. Zaparkovat tak lidé mohou pouze na záchytných parkovištích na okraji měst.

Pálavské vinobraní je starší, poprvé se konalo už v roce 1947, a komornější. Vloni na něj zavítalo 30 000 návštěvníků. Znojemské je asi o dvacet let mladší, může se ale pochlubit více než dvojnásobnou návštěvností. Dohromady je každý rok navštíví přibližně 100 tisíc lidí.