Serpentiny ve Vranově budou na dva týdny úplně uzavřené

Vranov nad Dyjí - Dnes začíná ve Vranově nad Dyjí úplná uzavírka serpentin, po silnici z Lesné smí jet pouze linkový autobus a záchranáři. Následující dva týdny musí i majitelé povolenek k vjezdu - tedy místní, zásobování a hosté - do Vranova jet po objízdné trase, která původně sedmikilometrovou cestu prodlouží o dalších 22 kilometrů. Velká uzavírka platí do 7. srpna, poté se na vranovskou silnici mohou vrátit majitelé povolenek. Až v polovině září se Vranov nad Dyjí zpřístupní pro všechna auta.

„Stavební firma nyní opravuje a také rozšiřuje nejužší část silnice - Znojemskou ulici, na kterou navazují serpentiny. Při plném provozu by se dělníkům špatně pracovalo, nebylo by to ani příliš bezpečné,“ vysvětlil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra (Vranov pro všechny) důvod rozsáhlé uzavírky. „Chápeme, že je to nepříjemné, ale kdybychom rekonstrukci dále odsouvali, už bychom na ni třeba nedostali peníze,“ dodal starosta.

Obchodníci počítají ztráty, místní se těší na novou silnici

Zatím se potvrzují obavy místních podnikatelů i vedení vranovského zámku z nižší návštěvnosti turistického centra. Například zámku poklesla v červnu návštěvnost o 40 procent. „Nemůžeme samozřejmě říct, že je to pouze vina objížďky, ale určitě na tom má svůj podíl,“ uvedla kastelánka vranovského zámku Miroslava Janíčková. Zámek tak letos vydělá pouze na svůj provoz, s opravami se nepočítá.

Turisté i místní jsou k dopravní komplikaci smířliví. „Alespoň jsme se projeli a podívali po okolí, jinak bychom se podívali po známých místech jako Vranov, Bítov nebo Cornštejn,“ popsala turistka. „Tři týdny to vydržíme, hlavní je, že budeme mít novou a širší silnici. Jezdit po poničené silnici nebyl žádný med,“ zhodnotila obyvatelka Vranova nad Dyjí.

Původně se měly opravy stihnout před začátkem letní sezony

Oprava serpentin a náměstí měla začít dřív a být hotová před turistickou sezonou. „Rekonstrukce se neplatí jen z našich, ale také krajských a evropských peněz. Příprava a administrace toho všeho se prostě protáhla,“ vysvětloval v dubnu důvody zpoždění starosta. Radnice se snažila vyjít místním vstříc a vydávala povolenky k vjezdu. V tisícovém Vranově jich úřad vydal přes tisíc. Obyvatelé městyse, zásobování hotelů a restaurací, část hostů i linkové autobusy se do obce dostávaly díky nim.

Silnice, jejíž rekonstrukce začala v dubnu, se otevření dočká v polovině září. Tedy až po skončení hlavní turistické sezony a po Znojemském historickém vinobraní. „Práce pokračují podle plánu, žádné zpoždění neočekáváme,“ dodal Vedra.

Objížďky

Ve směru od Znojma mohou motoristé využít následující nejkratší cestu na území ČR. Lesná / Šumná / Štítary / Zálesí / Chvalatice / Bítov / Lančov / Vranov. Odbočka, která využívá v zimě neudržovaný úsek cesty z Bítova kolem Cornštejna, je dlouhá cca 29 km, což je proti původní trase z Lesné o cca 22 km více.
Ve směru od Jihlavy pojedou motoristé z Moravských Budějovic přes Nové Syrovice, Dešov a Zblovice do Bítova a dál přes Lančov do Vranova, jak je uvedeno u předcházející možnosti. Najedou pouze o 8 km více než obvyklou trasou přes Lesnou.

Původní a objízdná trasa do Vranova nad Dyjí
Zdroj: ČT24