Archeologové odkryli v Mikulčicích údajný hrob svatého Metoděje

Mikulčice – V prostoru velkomoravské baziliky v Mikulčicích na Hodonínsku, z níž se do dnešních dnů zachovaly jen základy, vrcholí revizní archeologický výzkum. Bazilika byla největší církevní stavbou Velké Moravy a písemné prameny uvádějí, že v ní byl pohřben první moravský arcibiskup svatý Metoděj, který je s bratrem Cyrilem duchovním patronem Moravy. Vědci v prostoru baziliky odkryli po 55 letech i jeho údajný hrob.

Bazilika měřila na délku 35 a na šířku 11 metrů. Při prvotním výzkumu v 50. letech v ní byly nalezeny i hroby, v nichž byli patrně pochováni členové vládnoucího rodu Mojmírovců. Z nich byly už před léty vybrány kosterní pozůstatky i nalezené předměty. Nyní se v jednom našlo pásové kování z rakve.

Největší otazníky jsou spojené s údajným hrobem svatého Metoděje, známého pod označením „hrob 580“. Jeho ostatky byly podle legend krátce po pohřbu vyzvednuty a odvezeny na neznámé místo. Výzkum v polovině 20. století sice potvrdil, že v něm byl pohřben někdo z nejvyšší společenské vrstvy říše, důkazy o tom, že šlo stoprocentně o svatého Metoděje, ale stále chybí. „Hrob jsme odkryli. Že by se ale podařil nález artefaktu, který by potvrdil, že v něm byl skutečně pohřben Metoděj, to by bylo obrovské štěstí, nebo spíše náhoda,“ zdůraznil Poláček.

Velkou pozornost věnují archeologové nalezeným zbytkům zdiva. Záhadou totiž je, jak vlastně nadzemní část baziliky vypadala. Z mohutnosti základů lze vypočítat případnou výšku budovy a z nalezených stavebních prvků odhadnout její přesnější podobu. V minulosti vzniklo už několik modelů baziliky, která byla součástí mikulčického velkomoravského hradiště Valy. Vědci nyní doufají v to, že z nich, s využitím nově získaných poznatků, vyberou ten nejpřesnější a ještě jej podrobněji dopracují.

Poznatky k údajnému hrobu jednoho z duchovních patronů Moravy i k podobě baziliky by chtěli archeologové zpracovat do dvou let, kdy se bude slavit 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Moravu. Oslav by se měl zúčastnit i papež Benedikt XVI.

Revizní archeologický výzkum se v prostoru baziliky i ostatních mikulčických velkomoravských kostelů koná v souvislosti s obnovou tohoto areálu. Počítá se s tím, že základy staveb budou vyzděny až do výšky půl metru, aby si návštěvníci mohli udělat lepší představu o všech objektech. V budoucnosti by se Valy mohly stát památkou zapsanou na světovém seznamu UNESCO.