Nehoda u Vlčích Dolů: Spolujezdec prý strhl volant

Vlčí Doly (Kroměřížsko) – Ani po třech týdnech nemá policie jasno v příčině tragické havárie dodávky u Vlčích Dolů na Kroměřížsku. Na místě tehdy zemřel spolujezdec a těžce se zranila řidička. Podle zjištění České televize vyšetřuje policie dvě naprosto odlišné verze – k nehodě nově přibyl i možný pokus o vraždu.

Posledního června krátce po páté hodině ráno vezla devětadvacetiletá řidička náklad ranního tisku. Vedle ní seděl o rok starší spolujezdec, který stejně jako řidička nebyl připoutaný. Před vesnicí Vlčí Doly dodávka náhle sjela ze silnice a čelně narazila do mohutného stromu. Zaklíněný spolujezdec zemřel na místě během vyprošťování. Těžce zraněnou ženu přepravil vrtulník do nemocnice.

„Krajští vyšetřovatelé převzali práci na nehodě. Budeme zadávat znalecké posudky a prošetřovat verzi, kterou nám sdělila řidička,“ řekla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Podle zdroje blízkého vyšetřování řidička při vyprošťování z vraku komunikovala se záchranáři. Tvrdila, že spolujezdec strhl volat, protože chtěl zabít řidičku i sebe.

Policie sice začala případ vyšetřovat jako usmrcení z nedbalosti, ale nová vyšetřovací verze je rovnocenná. „Kromě nedbalostního zavinění ze strany řidičky je prověřována i verze úmyslného zavinění dopravní nehody ze strany dalších osob, zejména spolujezdce. Nicméně chci zdůraznit, že není možno žádnou z verzí předjímat,“ uvedl státní zástupce Roman Kafka. Podle nové vyšetřovací verze by řidička, které za usmrcení z nedbalosti hrozí až šestiletý trest, naopak byla obětí pokusu o vraždu.

„Jako svědci v této události vystupují i hasiči, kteří byli na místě velmi brzo a vyslechli několik možná zásadních informací, které poskytla sama řidička. Svědectví teď slouží policii pro objasnění celé události,“ vysvětlil mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Výslechy svědků a znalecké posudky mohou trvat týdny. Do té doby policie odmítá případ komentovat, aby neublížila řidičce ani pozůstalým zemřelého spolujezdce.