Znojmo doufá, že ho přečerpávací stanice ochrání před záplavami

Znojmo – Přečerpávací stanice a nové opěrné hráze jsou klíčovými prvky vznikající znojemské protipovodňové ochrany. Dokončena má být během několika let a má přispět k ochraně městské části Louka, kterou zaplavila velká voda v roce 2002. Podle místostarosty Pavla Balíka bude pro řádnou ochranu Znojma také potřeba změnit mimořádný manipulační řád na Vranovské přehradě, aby ji v případě hrozící povodně bylo možné upouštět rychleji než dnes.

V oblasti znojemské Louky zaplavila v roce 2002 zhruba 150 domů velká voda, která nemohla odtéct přes silniční násep. Přečerpávací stanice má pomoci překonat ho. Vodohospodáři budou na místo přivážet čerpadlo pouze, když bude potřeba použít ho, potom za minutu přečerpá sedm tisíc litrů.

Stavba opěrných hrází má navázat na starší protipovodňové úpravy, kdy se upravoval náhon mlýna pekárenské firmy. „Hráze mají zamezit tomu, aby se voda pod náhonem mlýnu mohla rozlít zpět do sídliště,“ popsal místostarosta Balík. Město se na investici dlouho připravuje, v minulosti kvůli ní vykupovalo pozemky.

Obě opatření ale zajišťuje Povodí Moravy – na přečerpávacím zařízení jejho zaměstnanci pracují nyní, stavba hrází proběhne v příštích letech. Pětatřicetitisícové město zasáhly velké povodně v letech 2002 a 2006. První záplavy především poukázaly na možné narušení sypané hráze znojmenské přehrady. Hrozilo totiž, že ji voda překoná. O čtyři roky později se do znojemské přehrady dostaly kmeny z Národního parku Podyjí a v přehradě i pod ní způsobily potíže. „Dnes je tam instalovaný jeřáb i zábrany,“ dodal Balík.