Uherské Hradiště prodalo zbídačená zvířata z farmy v Břestku

Uherské Hradiště – Uherskohradišťské radnici se podařilo prodat všechna zvířata z farmy v Břestku, která měla být původně utracena. Dobytek tam žil v katastrofálních podmínkách. Veterináři je proto svérázné majitelce Zdeňce Vávrové odebrali a doporučili utratit. Před porážkou je zachránila sama chovatelka, když zvířata darovala městu. 170 tisíc, které Uherské Hradiště prodejem utržilo, ale zdaleka nepokryje výdaje spojené s převozem zvířat a jejich umístěním do náhradní péče.

Radnice stádo 31 kusů hovězího dobytka, šesti ovcí a 15 prasat prodala pěti zájemcům. Tři z nich koupili polovinu zvířat na další chov, zbylé kusy, které nebyly pro chov vhodné, skončily na jatkách. „Zájem kupujících byl nízký,“ uvedl mluvčí radnice Jan Pášma.

Řešení finančních záležitostí však není uzavřeno. Náklady na náhradní péči o stádo Uherské Hradiště vyšly přibližně na půl milionu korun, které prodej zvířat městu nevynahradil ani z poloviny. Chybějících tři sta tisíc tak bude radnice po chovatelce nejspíš vymáhat. V krajním případě hrozí Zdeňce Vávrové i exekuce.

Majitelka se zvířat dlouho nechtěla vzdát

Týrání zvířat vyšlo najevo letos v únoru. Lidé z Břestku si na ženu dlouhodobě stěžovali, že jí dobytek z farmy často utíká a potuluje se po okolí. „Krávy i prasata jí pravidelně utíkají, kolikrát jdete a potkáte na cestě čtyři krávy,“ rozčiloval se obyvatel Břestku František Salinger.

NO COMMENT: Veterináři stěhují dobytek z farmy (zdroj: ČT24)

Také veterináři už dříve farmářce nařídili, aby zvířata umístila do vhodnějších prostor nebo je odvezla. Krávy sice vypadaly, že je majitelka krmí, ale jinak byly špinavé a zanedbané. Stejně jako statek. Podle místních žena zvířata netýrala, ale spíše sama péči o více než padesát zvířat nezvládala. Odebrání zvířat nakonec nařídila Státní veterinární správa a výkon rozhodnutí uložila uherskohradišťské radnici.

Zvířata byla majitelce odebrána koncem dubna. Žena se poté psychicky zhroutila. Nakonec však ustoupila a zvířata Uherskému Hradišti darovala.