Lessy plánuje za kauzu týmu Delta rozdat tvrdé tresty

Brno - Policejní prezident Petr Lessy zdůraznil, že je připraven udělit velmi tvrdé tresty v souvislosti s činností někdejšího policejního týmu Delta z Brna. Doplnil, že postih může čekat i vysoké policejní manažery. Členové týmu Delta se měli dopouštět na podezřelých bezdůvodného násilí a ponižovat je. Do této skupiny patřil i policista Josef Srnský, jenž si nyní odpykává deset let vězení za napadení Vietnamce, který na zranění zemřel.

V minulých dnech Lessy udělil pokyn znovu prověřit vše, co je spojeno s působením brněnského týmu Delta. Policejní prezident chce vědět, jak byla činnost policistů, nyní podezřelých z nezákonného postupu, kontrolována, kdo z jejich nadřízených za tento dohled odpovídal a jak si jej plnil. Lessyho také zajímá, zda neselhali policejní manažeři a proč na podezřelé okolnosti kolem týmu Delta nepřišly už dříve policejní kontrolní složky.

Lessy v souvislosti s odsouzením Srnského, jenž v lednu 2009 při zatýkání v jednom z bytů v Brně kopal a bil Vietnamce tak, že později cizinec zemřel, uvedl, že jde „o velkou kaňku na dobré pověsti Policie ČR“. Srnský byl potrestán, jeho další dva kolegové, kteří napadení nezabránili, čekají na soudní rozhodnutí.

Policie
Zdroj: ČT24

Delta měla ve své gesci zejména násilnou trestnou činnosti. Podle informací České televize policisté při svých akcích fotografovali zatýkané ležící s rukama za zády, navíc prý jednali přehnaně tvrdě, vyloučen prý není ani neonacistický podtext. Vyšetřování policejní inspekce trvalo 1,5 roku. Šíření neonacismu se prý neprokázalo. Fotografie údajně sice mohou dokumentovat překračování pravomocí a násilí, ale chybí věrohodní svědci.

Dosud padl v kauze Delta týmu jediný kázeňský trest. Nový šéf jihomoravské policie Tomáš Kužel uložil jednomu policistovi srážku z platu. Víc prý udělat nemohl, protože vypršela zákonná lhůta. Z šestičlenného týmu dosud pracují u policie dva muži, a to v zásahové jednotce ve Zlínském kraji. Podle náměstka tamní policie Jaroslava Vaňka pracují dobře, patří prý k nejlepším.

Současně Vaněk hájí i policisty, kteří stanuli před soudem kvůli Vietnamcově smrti, a dalšího člena týmu, který dobrovolně odešel od policie: „Myslím si, že nejenom policie, ale i státní služba ztratila velmi dobré policisty.“ Toto vyjádření se ale nelíbí Lessymu, který chce po předložení všech podkladů zvážit, zda za něj Vaňka nepotrestá kázeňsky.