Vlak narazil do havarovaného kamionu

Svor/Strážnice – Na dvou železničních tratích narazily krátce po poledni takřka současně vlaky do aut. Ve Svoru na Českolipsku narazil nákladní vlak do kamionu, který spadl ze silničního nadjezdu na trať, ve Strážnici na Hodonínsku se střetl motorový osobní vlak s osobním automobilem.

Kamion s návěsem, který jel po silnici I/9 ze Svoru na Rumburk, havaroval před půl jednou odpoledne na nadjezdu přes železniční trať, prorazil zábradlí a spadl na koleje. Po trati právě projížděla lokomotiva společnosti ČD Cargo, která do havarovaného vozidla narazila. „V době nehody byl v lokomotivě strojvedoucí v zácviku a jeho instruktor,“ přiblížil mluvčí českolipské policie Milan Bradáč. Řidič kamionu utrpěl při nehodě oděrky, jeden z mužů na lokomotivě byl pohmožděn, druhý utrpěl poranění nohy. Skončili v nemocnici v České Lípě.

Na lokomotivě vznikla při srážce škoda ve výši 2,5 milionu korun. Poškozena je i trať. Silnice I/9 je s omezením průjezdná, ale na železniční trati 080 je v úseku Svor–Jedlová zastaven provoz. Zavedena je náhradní autobusová doprava, vlaky se na dráhu zřejmě vrátí až ve středu.

Nehoda ve Strážnici se stala asi dvacet minut po té severočeské. Na přejezdu chráněném  výstražnými kříži narazil motorový osobní vlak do automobilu Volkswagen Touran, ve kterém byla osmadvacetiletá řidička a dvě malé děti. Asi 50 metrů vlekl vlak auto, které poškodilo stavební buňku a stroj, který prováděl úpravy přejezdu. Při nehodě utrpěli zranění všichni tři lidé, kteří byli v autě. Poranění dvouletého chlapce jsou vážná, na místo pro něj přiletěl vrtulník.

  • Nehoda na přejezdu zdroj: Drážní inspekce http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2761/276042.jpg
  • Nehoda na přejezdu zdroj: Drážní inspekce http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2761/276041.jpg
  • Nehoda na přejezdu zdroj: Drážní inspekce http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2761/276043.jpg
  • Nehoda na přejezdu zdroj: Drážní inspekce http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2761/276044.jpg

Srážka vlaku s autem způsobila v souhrnu téměř milionovou škodu, nejvážnější poškození vzniklo na autě, oprava motorové soupravy bude stát asi 400 tisíc. Poškozeny byly i koleje. Mezi Hodonínem a Veselím nad Moravou byl kvůli nehodě na tři hodiny zastaven železniční provoz.