Andrew Feustel navštívil krtkův domov

Brno - Astronaut Andrew Feustel dnes společně s rodinou a samozřejmě i legendárním plyšovým krtkem, který ho doprovázel na poslední misi raketoplánu Endeavour, navštívili Moravskou ústřednu Brno. Právě tady byla oblíbená dětská postavička vyrobena. Na uvítanou dostal Andrew Feustel panáka pravé moravské slivovice, kterého vypil bez mrknutí oka.

Pak už společně s rodinou pokračoval v prohlídce krtkova rodiště. Setkal se i se ženou, která jeho plyšového maskota narychlo na objednávku ušila. „Přišel za mnou obchodní ředitel s tím, že krtek musí být během dvou hodin hotový, z nehořlavého materiálu,“ řekla krtkova „maminka“ Marcela Vidláková. Nejslavnější krteček cestovatel strávil jako sedmý člen posádky ve vesmíru 16 dnů.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Rodina astronautovy ženy pochází ze Znojma, do vesmíru proto chtěl letět s něčím typicky českým. „Krtek byla jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, knížky, které mi jako malé četla maminka, mám pořád doma. A snažila jsem se je číst i svým synům, i když nevím, jestli se správnou výslovností,“ zavzpomínala Indira Feustelová.

Andrew Feustel s krtkem
Zdroj: ČT24/NASA


„Krtečky děláme 27 let, toto byla souhra náhod, nic podobného už se asi nikdy nezopakuje,“ řekl ředitel firmy Blahoslav Dobeš. „Děkuji, že jste nám vyrobili krtka, užil si s námi spoustu legrace,“ řekl zaměstnancům Moravské ústředny Andrew Feustel. Zatímco slavný astronaut i se svojí rodinou už za několik dnů odletí zpět do Spojených států, nyní neméně slavný krteček-cestovatel zůstane v Česku. Bude uložen v Americkém centru, kde si ho bude moci každý z astronautů, který sem přijede přednášet, kdykoli vypůjčit.