Návštěvníci Bítova ochutnali jídla z hradní kuchyně

Bítov - Malé překvapení čekalo na návštěvníky hradu Bítova na Znojemsku. Na konci prvního prohlídkového okruhu skončili v kuchyni, kde mohli ochutnat kapra tak, jak ho připravovali původní obyvatelé hradu v 16. století. Národní památkový ústav tak zahájil další část projektu Oživlé památky. Tentokrát je zaměřen na gastronomii a má podtitul „A kuchyní to vonělo…“

Gastronomické zážitky budou pro návštěvníky českých a moravských hradů a zámků připraveny během celého září. Program začíná 2. září na zámku Lednice, odkud pokračuje dál. Tipy na gastronomické zážitky najdete na stránkách Národního památkového ústavu

„Snažili jsme se, aby recepty i zařízení kuchyně odpovídalo vybavení hradních kuchyní,“ řekla Marta Sedláková z Národního památkového ústavu. „Ryba patřila k oblíbeným pokrmům i proto, že šlechta měla na svých pozemcích rybníky,“ vysvětlila výběr menu na Bítově.

Návštěvníci Bítova ochutnali tradiční hradní pokrm (zdroj: ČT24)