Mostu v Pravčicích hrozí zboření, obec ho nechce převzít

Pravčice – Spor o zavřený nový most nad rychlostní komunikací R55, který spojuje Pravčice s Hulínem, se přiostřil. Vedení obce, jejíž obyvatelé nechtějí most převzít do svého majetku, se minulý pátek sešlo s pracovníky Ředitelství silnic a dálnic. Ti pohrozili, že most v krajním případě zbourají. Argument firmy je jasný: Ředitelství silnic a dálnic nemůže most vlastnit a obec jej převzít musí. Pravčičtí ale říkají, že by je to finančně zlikvidovalo při jeho opravách.

„Jsme ochotni se o most starat drobnou údržbou a údržbou jeho okolí. Maximálně ovšem sedmi procenty našeho rozpočtu. Nemůžeme jej ale převzít, protože kdyby přišla větší oprava, vesnici by to finančně zruinovalo,“ prohlásil starosta obce Jaroslav Šašek (nez.). Ohrazuje se přitom proti pátečnímu jednání ŘSD, které považuje za vyděračské. „Nemají na převzetí s obcí žádnou smlouvu,“ dodal a nezapomněl se zmínit o rozčarování, které mu jednání s ŘSD přineslo. „Bylo velmi nekompromisní, prý to musíme vyřešit do konce září, jinak začnou podnikat kroky.“

Celý spor začal při letošní dostavbě mostu. ŘSD, od něhož obec odmítla most převzít, jej totiž zatarasilo betonovým hrazením. Jenže s tím se místní nesmířili a podle některých zemědělců vlastnících pozemky za mostem začali překážku kvůli průjezdu odstraňovat. Jedním z nich je i Vojtěch Chytil, který si společně s dalšími zemědělci najal jeřáb a nechal zátaras na týden odstranit. Až si přes most převezli sklizenou úrodu, nechali hrazení znovu jeřábem posunout na původní místo. „Já musím na to pole patnáctkrát do roku, víte, co je to za spotřebu nafty, proto jsme se k tomu odhodlali,“ uvedl Vojtěch Chytil. Místní, kteří nechtějí porušovat zátarasy, se přitom do Hulína dostanou jedině 15 km dlouhou objížďkou přes další obec Břestek.

Na most nesmí vjíždět nikdo kromě vozidel stavby
Zdroj: ČT24

Podle obce byla původní dohoda z roku 2002 s ŘSD taková, že Pravčice budou most po jeho dokončení pouze spravovat – tedy například v zimě odklízet sníh nebo v létě a na jaře sekat trávu. „Letos v dubnu jsme měli podepsat předávací smlouvu, ve které ŘSD nově požadovalo, aby na nás přešlo vlastnictví mostu i okolních pozemků,“ popsal starosta Pravčic Jaroslav Šašek (nez.). Převod by byl sice bezúplatný, přesto by podle starosty byl do budoucna spíše danajským darem. „Kvůli budoucím opravám by se obec musela hodně zadlužit a jen těžko by se to splácelo,“ dodal. Proto obec odmítla smlouvu podepsat.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Jenže ŘSD tvrdí, že obec už před zahájením stavby o nutnosti převzetí mostu věděla. „Nemáme sice smlouvu o smlouvě budoucí, ale o ústní dohodě máme zmínku v zápise z jednání s tehdejším starostou. Už tehdy jsme upozorňovali na to, že jsme vlastníkem a správcem pouze dálnic a silnic první třídy. Silnice z Pravčic do Hulína je místní komunikací, kterou ŘSD ani nemůže mít ve správě,“ vysvětlila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. ŘSD umístilo na most zátarasy, kterými jej z obou stran znepřístupnilo. Zůstanou tam, dokud se obě strany nedohodnou na řešení.

A ta jsou tři. Buď obec most za třicet milionů převezme, nebo se nějak s ŘSD dohodne, nebo firma most odstraní. Jaký bude další postup, rozhodne až zářijové zastupitelstvo Pravčic, na němž se má o problému jednat. Do té doby ŘSD zvažuje, že betonové kvádry bránící v průjezdu mostu zapustí do země, aby s nimi nemohli místní manipulovat.
Cestu teď využívají pouze cyklisté, kteří zátarasy snadno objedou. Dopouštějí se ale přestupku, protože na cestu platí zákaz vjezdu.

Vydáno pod