Starosta Znojma Zbyšek Kaššai rezignoval

Znojmo - Znojemský starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD) ani ne rok po svém nástupu do funkce podal demisi. Jeho prohlášení, v němž odstoupení z funkce oznámil, přečetli politici na dnešním zasedání zastupitelstva. Odchází ze zdravotních důvodů, navíc prý už není ochoten žít v neustálém stresu. Podle informací, které přinesl Znojemský deník s odvoláním na nejmenované zdroje, je ale důvodem i to, že starosta ztratil podporu vlastní strany a koalice. Dnešní rezignací předešel možnému odvolání. O Kaššaiovo sesazení se totiž na zastupitelstvu chtěli pokusit jeho spolustraníci ze sociální demokracie.

Vyjádření Zbyška Kaššaie:

„Po delších úvahách a dohodě s mojí nejbližší rodinou jsem se rozhodl rezignovat na funkci starosty města Znojmo. Přestože jsem dostal v komunálních volbách nejvíce preferenčních hlasů, nejsem již dále ochoten žít život v neustálém stresu a to i vzhledem k mému aktuálnímu zdravotnímu stavu. Vrátím se ke své původní profesi lékaře a věřím, že takto budu platný občanům, svým pacientkám, ale i sociální demokracii. Každý z nás má vymezené hodiny života a já je hodlám žít v pohodě a klidu.“

Po krátké debatě zastupitelé odhlasovali, že se znovu sejdou příští týden ve středu, aby zvolili nového starostu. Horkým kandidátem na tento post je sociální demokrat Vlastimil Gabrhel. Třiatřicetiletý znojemský zastupitel je také členem krajské kontrolní komise ČSSD.

Kaššai se stal starostou po loňských volbách, které ve Znojmě vyhrála sociální demokracie. Terčem kritiky byl od té doby nesčetněkrát. Politici z řad koalice i opozice mu vyčítali jeho přístup ke kauze odvolané vedoucí majetkového odboru Renaty Horákové, ke zrušení oddělení informatiky nebo způsob, jakým město informovalo o půlmiliardovém výběrovém řízení na modernizaci znojemské úpravny vody.