Burčák koupíte i v automatu

Lednice - Burčák, jak jej neznáte: Takový podtitul by mohla nést historicky první burčáková konference, na které odborníci hodnotili tento nápoj z hlediska chuti, ale také využití. Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se konference zúčastnili. Podle nich jeden mililitr burčáku obsahuje mnohem více probiotik než jogurt.

Podle gastroenterologa z nemocnice v Jablonci nad Nisou Marka Řehoře kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. „Burčák lze použít v případě postantibiotických průjmových onemocnění, může pomoci obnovit střevní mikroflóru. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. V burčáku je velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech,“ uvedl Řehoř. „Musíme jej ale brát jako alkoholický nápoj a držet se mírnosti,“ uvedl Řehoř. Podle něj je pro muže doporučená denní dávka kolem půllitru burčáku. 

Odborníci ale varují před prodejem burčáku u silnice - nesnáší totiž světlo a teplo, které ničí jeho chuť i blahodárné účinky. Proto přišli s burčákomaty, které nápoj udrží podchlazený, aby ho bylo možné bez úhony dopravit domů a tam ho v klidu vypít. Lednická firma, která se výrobou vína a burčáku zabývá, letos umístila několik desítek burčákomatů ve městech po celé České republice. Kvalitní burčák tak nemusí jeho fandové ochutnat jen na jižní Moravě.