Odsouzené za šedesátimilionový podvod hrozí další trest

Brno - Dita Bouzková, která podvedla několik desítek klientů a zpronevěřila šedesát milionů, byla dnes obžalována z dalších podvodů. Přibyli totiž další podvedení klienti, ze kterých Bouzková měla vylákat peníze na hypotéky a stavební spoření příslibem výhodného zhodnocení. Narostla tak i výše škod, které žena měla způsobit. Protože další klienty obrala po prvním rozsudku ještě, než nastoupila do vězení, hrozí jí teď k sedmi letům dalších deset. Rozsudek by měl padnout zítra.

Dita Bouzková se dnes u soudu obhajovala podobně jako téměř před dvěma lety, kdy se snažila vysvětlit, že nikoho nepoškodila záměrně. „Způsobila jsem spoustu škody, ta ale nebyla tak vysoká, výše byla o určitá procenta navýšena. Půjčila jsem peníze jednomu muži, on mi je nevrátil, já si proto snažila peníze na vrácení opatřit jinde, půjčkami od klientů. Neviděla jsem jinou možnost, jak zachránit svoji rodinu. Obtěžovali mne vyděrači a vymahači. Je mi to celé nesmírně líto,“ hájila se Bouzková dnes u soudu. Neuznává výši škody, podle jejího advokáta dluží maximálně jedenáct milionů korun. Všechny ostatní peníze jsou pouze kalkulem lichvářských firem.

Obžaloba, podle které způsobila škodu za dalších 25 milionů, však byla i dnes neúprosná. „Obžalovaná žena si pod různými záminkami zhodnocení peněz se záměrem peníze nevrátit a použít pro svou potřebu vylákala z poškozených peníze. Důvěru si získávala vystavováním směnek nebo tím, že ze začátku částečně výnosy vyplatila,“ uvedl státní zástupce.

Policejní složka Dity Bouzkové za poslední měsíce pořádně nabobtnala. „Paní Bouzkovou začalo provázet spoustu neuvěřitelných nehod a nešťastných náhod, proč nemohla slíbené výnosy z investice vyplatit. Jednou náhle onemocněla a absolvovala závažnou operaci, jindy zase měla vážnou dopravní nehodu,“ postěžoval si na internetu podvedený klient.

Miliony prý důvěryhodně působící žena vylákala na hypoteční zálohy a stavební spoření pro lidi s nedostatkem peněz. Odměnou měl být úrok až deseti procent za měsíc. Toho se ale dočkal jen zlomek důvěřivců. Žena své závazky nebyla schopna splácet a na směnky si půjčovala další desetitisíce. „Mezi poškozenými se vyskytli lidé, kteří se profesně zabývají investováním peněz svých klientů. Přesto do Bouzkové vložili svoje vlastní peníze,“ upozornil policejní komisař, který případ vyšetřuje.

Problémy způsobila Dita Bouzková i své rodině, na kterou kvůli dluhům dotírají věřitelé. Stíhaná je i její matka Zdeňka Hajmannová, která ve snaze pomoci dceři zpronevěřila v zaměstnání peníze. Také ona už stanula za zpronevěru deseti milionů před soudem. Rodina dala do zástavy dům i pozemky, čelila výhrůžkám a vydírání vymahačů. Hajmannové hrozí až dvanáct let ve vězení.

Poškozeno Ditou Bouzkovou se zřejmě cítí být nejméně deset dalších lidí, kteří se však k trestnímu oznámení nepřipojili – zřejmě z osobních důvodů.