Fotovoltaika ve Vranovské Vsi zůstane

Vranovská Ves - Po týdnech tvrdého vyjednávání mezi společností Domica a Vranovskou Vsí na Znojemsku leží na stole dohoda. Přestože do obecní pokladny poputují miliony korun z provozu solární elektrárny stojící v katastru obce, někteří obyvatelé nejsou spokojeni. Původní vlastník a investor stavby totiž obci za gigantickou stavbu slíbil téměř dvojnásobek konečné částky. Zastupitelstvo přesto starostovi doporučilo, aby smlouvu podepsal. Kromě částky 1,4 milionů korun po dobu 25 let totiž přislíbil ČEZ, že obci pomůže každý rok s vybraným projektem. Příští rok by tak v obci mělo vyrůst nové hřiště.

Podle původní smlouvy měla malá obec s necelými třemi stovkami obyvatel dostávat z provozu největší středoevropské solární elektrárny do obecního rozpočtu každoročně 2,6 milionu korun. Proti stavbě elektrárny místní neprotestovali, radnice jim ze získaných peněz slíbila přispět na opravy fasád a chtěla obec pomocí získaných peněz dále rozvíjet.

Místní obyvatelé však teď starostovi vyčítají, že smlouva s původním majitelem elektrárny byla špatně formulována. Obsahovala odstavec, který říkal, že kdyby nastala změna, mohou účastníci znovu začít jednat. A změna nastala právě ve chvíli, kdy ČEZ se stal stoprocentním vlastníkem původního provozovatele elektrárny.   

„Jelikož obec hospodaří s veřejnými prostředky, měla by se snažit alespoň vyjednat cenu, která je v dané lokalitě obvyklá,“ radí Vranovské Vsi právník Rostislav Vrzal. Největší středoevropská solární elektrárna zabírá plochu téměř 90 hektarů, což je asi desetinásobek samotné rozlohy obce. Šedesát tisíc solárních panelů bude mít celkový výkon 20 megawattů ročně.