V Mikulově a Znojmě vypuklo nejslavnější vinobraní v zemi

Znojmo/Mikulov – Na jižní Moravu se znovu sjíždí desetitisíce lidí. Znojmo a Mikulov totiž pořádají nejslavnější vinobraní v zemi. Letos zase každé město zvlášť, přestože v posledních letech organizátoři spolupracovali. Slavnosti začaly v obou městech už dnes. Ve Znojmě skončí v sobotu, v Mikulově poteče víno až do neděle. Organizátoři ze Znojma očekávají, že se na dvoudenní akci přijede podívat 70 až 80 tisíc lidí. Dnes je kromě burčáku a vína čeká například koncert skupiny Laura a její tygři.

Historické centrum Znojma je pro dopravu uzavřené a začalo se už plnit. Jedním z vrcholů akce bude historický průvod krále Jana Lucemburského s chotí Eliškou Přemyslovnou. Královský pár ztvární herci Petr Vaněk, známý například z filmu Tobruk, a rodačka ze Znojma Martina Válková - Preissová. Průvod bude čítat asi 400 kostýmovaných postav na koních i pěších a bude zakončen ohňostrojem. Dnešní příchod krále do města je plánován na 20.30 hodin. Lidé uvidí historický průvod ještě v sobotu ve 14:00.

Letošní úroda by měla být výrazně lepší než loni

Návštěvníci si také budou moct vyzkoušet i různá řemesla a dobové kostýmy a hlavně vychutnat ty nejlepší vinařské vzorky. I přes to, že město letos o třetinu snížilo rozpočet na zhruba šest milionů korun. Program vinobraní láká dál na zhruba tisícovku účinkujících na deseti pódiích. Součástí hudebního programu jsou vystoupení zpěvačky Anety Langerové a skupin Buty, No Name, Hradišťan, Javory, B Side Band a Kollerband. Moderátory budou herci Petr Rychlý a Martin Dejdar.

Pozadu nezůstane ani Mikulov. Tam bývá program Pálavských slavností tradičně klidnější a folklornější. Oproti Znojmu se navíc pod Pálavou slaví až do neděle. Hlavní soutěž v rozeznávání vůní ve víně se chystá na sobotu, přičemž vítěz nebo vítězka klání se bude moct pyšnit titulem mistra republiky. Mezi další netradiční akce na Pálavě patří třeba přijímání nových členů do řádu Rytířů vína.

Nejslavnější moravské slavnosti začínají (zdroj: ČT24)
Vydáno pod