Mentálně postižení budou jezdit na dovolenou do Dolních Věstonic

Dolní Věstonice - Bývalá fara pod Pálavou bude sloužit jako centrum pro mentálně postižené hlavně o víkendech a během dovolených. Lidé s handicapem tam budou moci jezdit s přáteli i s rodinou a časem tam mohou i začít bydlet. Plánuje se totiž i stavba chráněného bydlení pro klienty. Podle Jana Vraspíra z charity totiž nemají lidé s mentálním handicapem možnost kvůli nedostatku peněz strávit běžnou dovolenou v komerčním zařízení.

Charita budovu postupně opravuje podle toho, jak se jí od donátorů daří získávat peníze. Opravy podle Vraspíra vycházejí levně, protože většinu práce pořídí charita díky pomoci dobrovolníků i řemeslníků zdarma. Ze získaných peněz se tak nakupuje převážně materiál. Podle Petra Kopáčka z charity například loni na faře jeden den pomáhali zaměstnanci počítačové firmy. Místo práce v zaměstnání otloukali v Dolních Věstonicích cihly. Letos by si brigádu měli zopakovat.

Na faře je zatím pro pobyt mentálně postižených a jejich blízkých zprovozněno jedno patro. Může tam přespat 35 lidí. Další podle Vraspíra mohou stanovat v zahradě. Až bude oprava objektu dokončena včetně plánovaného chráněného bydlení, mohou se stálí obyvatelé o zahradu i dům starat. „Měli by tam zčásti pracovní náplň,“ dodal Vraspír. Podle něj je venkovská lokalita pro účel ideální, ne každý mentálně postižený chce žít v centru Brna, kde má charita své současné chráněné bydlení.

Náklady na dokončení kompletní rekonstrukce odhadl na deset milionů korun. Opravu objektu chce charita financovat i z letošního výtěžku sbírkové Akce cihla. Charitní pracovníci však připustili, že příspěvek bude spíš symbolický. V desetileté historii akce činil roční výtěžek asi 200.000 korun, v posledních letech klesl na loňských 95.000 korun. Podle Barbory Burešové z charity je to konkurencí dalších sbírek.

Vydáno pod