Brno má „Kaplického blob“, knihy v něm ale nebudou

Brno - Designové studio Future Systems se dočkalo výstavby svého slavného návrhu „blobu“. Místo Národní knihovny ale jeho podobu dostala jenom zastávka, kde najdou azyl cestující čekající na linku Městské hromadné dopravy v Brně. Autorem stavby nakonec také není studio světoznámého architekta Jana Kaplického, ale student, který se nechal inspirovat právě původním návrhem Kaplického blobu. Proměna zastávky Loosova v Brně-Lesné je součástí soutěže o nový vzhled několika zastávek hromadné dopravy po celé České republice.

S nápadem využít pro zastávku Kaplického návrh sídla pražské Národní knihovny přišel student práv Martin Felgr. Instalaci už dřív podpořila Eliška Kaplicky. Ocenila, že mladí lidé na Kaplického návrh Národní knihovny nezapomněli, ale kreativně ho využili.

O možnosti, že by se objekt v Brně mohl objevit, se diskutovalo už v minulosti. Minulé vedení městské části Brno-sever však záměr odmítlo. Nová budova Národní knihovny vystavěná podle Kaplického návrhu měla vzniknout na Letné v Praze. V roce 2008 však vláda rozhodla, že knihovna kvůli nedořešeným pozemkovým vztahům a financování postavena nebude. Evropská komise navíc vydala stanovisko, že soutěž byla v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.