Parking v Brně: chyba ve výpočtu přihrála zakázku poražené firmě

Brno – Kontroverzní Strategie parkování v Brně má další problém. Magistrátní odbor dopravy špatně spočítal hodnocení výběrové komise a vyhlásil vítězem firmu, která měla ve skutečnosti skončit až druhá. Na problémy se zadáváním studie už na začátku září upozornila Strana zelených. Nelíbilo se jim, že cena vítěze ovlivnila pouze ze 30 procent. Nyní vedení radnice přiznalo chybu – udělali ji prý úředníci.

„Odbor dopravy při zpracování hodnocení udělal matematickou chybu a tím přecenil kvalitu jako jedno ze dvou hodnotících kritérií,“ popsal brněnský zastupitel Martin Ander (SZ). Úředníci měli sečíst průměrné body v 16 kategoriích, vydělit je počtem kategorií, tedy 16, a nakonec vynásobit stanoveným koeficientem. „Chybný postup způsobil to, že cena měla nakonec váhu pouze 2,6 procenta místo stanovených 30. Proto vyhrála firma, která by podle správného hodnocení skončila až druhá,“ dodal Ander.

Vítězná firma MOTT MACDONALD

Hodnocená cena (4,668 milionu korun) – 15 bodů

Hodnocená kvalita podle magistrátu – 1 028 bodů

Hodnocená kvalita podle zadání projektu – 44,2 bodu

Celkový počet bodů podle magistrátu – 1 043 bodů

Správný celkový počet bodů – 59,2 bodu

2. firma PK OSSENDORF

Hodnocená cena (2,28 milionu korun) – 30 bodů

Hodnocená kvalita podle magistrátu – 852 bodů

Hodnocená kvalita podle zadání projektu – 35,9 bodu

Celkový počet bodů podle magistrátu – 882 bodů

Správný celkový počet bodů – 65,9 bodu

Postihnout úředníka, který chybu udělal a mohl město připravit o miliony, nebude podle vedení magistrátu snadné. „Chybu způsobilo zadání špatných vzorců do tabulky v programu Excel. Za správnost dat je odpovědný odbor dopravy, který v tomto případě pochybil. Jako politik odbor nijak nemůžu potrestat, to je úkol pro jeho vedoucího,“ uvedl náměstek primátora zodpovědný za odbor dopravy a člen hodnotící komise Robert Kotzian (ODS).

Opozice chce novou soutěž, rada pouze přepočítání

Zelení už na problém upozornili primátora Romana Onderku (ČSSD). Primátor může projekt zastavit, aby městu nevznikla škoda podpisem smlouvy s firmou, která ve skutečnosti nevyhrála. „Doufáme, že rada města celé výběrové řízení zruší a vypíše ho znovu tak, aby cena neměla tak malou váhu. Podle nás by měla mít minimálně sedmdesátiprocentní váhu,“ řekl Ander.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Robert Kotzian ale dnes oznámil, že zrušení tendru nepřipadá v úvahu. „Výběrové řízení se rušit nebude, protože firmy už měly náklady spojené s vypracováním tohoto projektu a navíc by nové projekty mohly uzpůsobit tomu, že znají nabídku konkurence,“ zdůvodnil náměstek. Firma, která byla omylem prohlášena za vítěze, však zakázku nejspíš stejně nedostane. „Ustanoví se nová výběrová komise, která projekty znovu ohodnotí a vítěze vyhlásí znovu,“ popsal Kotzian. Podle něj zákon nedovoluje, aby úředníci stávající hodnocení pouze znovu přepočítali. Proto musí vzniknout nová komise. Robert Kotzian dnes potvrdil, že v komisi opět zasedne on, jména ostatních členů se změní. Je také možné, že komise bude mít více než pět členů.

Podle opozice ale tento postup zakázku ještě více znevěrohodní, hodnocení od nové komise už prý nebude objektivní.

Strategie parkování v Brně

Dokument má navrhnout ceny parkovného, umístění parkovišť a parkovacích zón nebo propojení parkování s cestováním hromadnou dopravou.

Strategii parkování kritizovali Zelení už na začátku září

Už na začátku září Strana zelených upozorňovala na to, že nastavení kritérií kvality a ceny je nevhodné. Kvalita, jejíž hodnocení považovali za „nekonkrétní a subjektivní“, je výrazně zvýhodněna tím, že je na ni kladen důraz ze 70 procent. Zbytek tedy připadá na cenu. To ale Robert Kotzian odmítl s tím, že kvalita projektu je důležitá z toho důvodu, aby byl koncept zpracován poctivě a nabídl Brnu řešení, která potřebuje. Proto podle něj nemá být cena primárním kritériem.

Vydáno pod