Brněnský blob se stal terčem útoku sprejerů

Brno - Autobusovou zastávku na brněnském sídlišti Lesná, připomínající nerealizovaný návrh Kaplického národní knihovny, poničil vandal. Posprejoval lavičku, strážníkům se ho ale chytit nepodařilo. Případ teď řeší republiková policie. Netradiční zastávka byla slavnostně odhalena teprve před pár týdny.

Na lavičce uvnitř blobu se v pondělí objevily dva nápisy, zjistili večer hlídkující strážníci. „Objevily se uvnitř blobu na zastávce Loosova v Okružní ulici v místech, kde se mohou cestující posadit. Vandalové zřejmě využili příšeří, protože strážníci graffiti objevili kolem deváté hodiny večer,“ potvrdila informaci mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančiková.

V Praze jako návrh knihovny neuspěla, v Brně jsou na ni pyšní. Za to, že miniatura Kaplického „chobotnice“ stojí v Brně, může třiadvacetiletý student práv Martin Felgr. Jeho nápad zvítězil v soutěži o nejoriginálnější návrh autobusové zastávky. Instalaci podpořila také Eliška Kaplicky. Ocenila, že mladí lidé na Kaplického návrh Národní knihovny nezapomněli, ale kreativně ho využili. Takzvaný miniblob měl být původně odhalen už v polovině srpna, ovšem kvůli nezbytné vodovodní přeložce se termín posunul do druhé poloviny září.

Graffity na brněnském blobu
Zdroj: ČT24

Místním se nová zastávka líbí, ale už při jejím slavnostním otevření však naznačovali, že je v ohrožení kvůli blízké herně. Pomoci jí může fakt, že by měla být natřená speciální barvou, ze které se dají smýt i nasprejované nápisy.