Fotovoltaika ve Vranovské Vsi zůstane

Vranovská Ves - Vranovská Ves na Znojemsku se už s firmou Domica dohodla na penězích, které bude obec dostávat za provoz solární elektrárny na svém katastru. Původní majitel sliboval obci každý rok příspěvek 2,6 milionu korun do obecní kasy. Jenže elektrárnu odkoupila Domica, dceřiná firma ČEZu, a ta nebyla ochotná obci tolik platit. Nakonec ale obě strany dospěly ke kompromisu.

Starosta Jiří Peřinka dohodl s firmou dvousložkové financování. Firma bude obci ročně platit téměř 1,5 milionu korun v hotovosti, navíc bude každoročně financovat investiční akci v obci do výše 1 milionu. Celou smlouvu uzavřely obě strany na dobu 25 let.

Vyjednávání obce s firmou trvalo několik týdnů. Původní vlastník a investor stavby totiž obci za gigantickou stavbu slíbil téměř dvojnásobek konečné částky. Podle původní smlouvy měla malá obec s necelými třemi stovkami obyvatel dostávat z provozu největší středoevropské solární elektrárny do obecního rozpočtu každoročně 2,6 milionu korun. Proti stavbě elektrárny místní neprotestovali, radnice jim ze získaných peněz slíbila přispět na opravy fasád a chtěla obec pomocí získaných peněz dále rozvíjet.

Už teď obyvatelé obce ze solární elektrárny profitují. Radnice za ně například zaplatila poplatek za komunální odpad. Každý z obyvatel tak ušetřil 750 korun. Do konce roku by ve Vranovské Vsi měla vyrůst dvě nová dětská hřiště a začala rekonstrukce sportovního areálu. V budoucích letech by lidé dopředu měli sami rozhodnout, co za ně z výnosů fotovoltaiky obec zaplatí.

Vydáno pod