Pašeráky heroinu z Kosova poslal soud do vězení

Brno - Za pašování heroinu odsoudil brněnský krajský soud tři muže. Gang, který převážel drogy z Kosova do západní Evropy, odhalila česká policie loni na jaře. Ve vazbě tehdy skončili Čech, Polák a muž albánské národnosti, hrozilo jim deset až patnáct let ve vězení. Kriminalisté Národní protidrogové centrály skupinu prověřovali několik měsíců.

Za celou akcí podle rozhodnutí soudu stál Kosovský Albánec Ibrahim Hagidauti, žijící v České republice už několik let. Krajský soud v Brně mu uložil nejvyšší trest z trojice obžalovaných, ve vězení si zřejmě odsedí 13 let a tři měsíce. Jeho obhajoba popírající vůdcovskou roli porotu nepřesvědčila. „Máme potvrzené, že pan Hagidauti obchodoval s drogami již v minulosti, navíc jeho výpověď byla zpochybnitelná výpověďmi svědka a dalších dvou obžalovaných,“ uvedla státní zástupkyně Eva Žďárská.

Jeho komplicům, Čechovi Františku Ondráčkovi a Polákovi Krzystofu Wewiorkovi, soud vyřkl trest vězení v délce 11 a půl roku.

Muži obvinění z pašování heroinu před soudem
Zdroj: ČT24

Proti rozsudku se muži ihned odvolali. „Můj klient se stále cítí nevinen, jediný důkaz proti němu jsou výpovědi třech lidí, to je všechno. Proto jsem okamžitě podal odvolání,“ řekl Hagidautův advokát Richard Novák. Státní zástupkyně ale rozsudek považuje za spravedlivý. „Myslím si, že rozsudek odpovídá objektivně zjištěným skutečnostem. Tresty jsou podle mě přiměřeně vysoké vzhledem k vysoké společenské nebezpečnosti tohoto trestného činu,“ uvedla Žďárská.

Drogy mířily zřejmě do Norska

Trojice mužů si na pašování deseti kilogramů heroinu z Kosova do Norska najala kurýra české národnosti. Toho zadrželi Švédové v červenci 2009 při kontrole v Malmö. Následovaly domovní prohlídky u lidí, které protidrogoví specialisté podezírali ze spolupráce při organizování obchodu s heroinem.

Z vyšetřování vyplynulo, že hlavním organizátorem drogového byznysu byl muž albánské národnosti Ibrahim Hagidauti, který v minulosti už několikrát zorganizoval převoz heroinu z Kosova do různých zemí Evropy, zejména do Itálie, Švýcarska a Španělska. Taktéž Polák byl opakovaně souzen za pašování heroinu v Itálii.

Zadržený heroin byl slisovaný do půlkilových kvádrů. Pašeráci jej ukryli v autě. Z deseti kilogramů heroinu lze podle policie vyrobit až 200 tisíc základních dávek v celkové hodnotě deset milionů korun.