Obec sužovaná zloději a vandaly si vydupala policii

Strání (Uherskohradišťsko) - Odlehlá vesnice u hranic se Slovenskem, na kterou pořádají zloději a vandalové doslova nájezdy, má konečně obnovenou policejní služebnu. Radost místních, kteří si ji vymohli, je ale jen poloviční. Policisté budou totiž do čtyřtisícové vesnice Strání zajíždět jen dvakrát týdně. Na čtyřiadvacetihodinovou ochranu před zloději si tak budou muset místní další měsíce počkat.

Provoz policejní služebny byl zahájen zatím jen zkušebně, a tak zde budou dva policisté vždy na osm hodin v úterý dopoledne a dva ve čtvrtek odpoledne. Obvodní oddělení policie v Uherském Brodě, které do Strání své policisty posílá, v současné době víc lidí nemá. Narůstající statistika trestných činů navíc zatím nestačí na zřízení nonstop služby. Důvodem, proč není služebna plnohodnotná, je ale i to, že v ní momentálně není dost místa. Za pár měsíců se bude moci přestěhovat na obecní úřad, kde ale momentálně sídlí Česká spořitelna. Obec bude dokonce sama platit elektřinu, vodu a veškeré další náklady spojené s provozem služebny.

Než dorazí policie, utečou lupiči za hranice na Slovensko

Pro místní je to tak jen prodlužování problémů, které vesnice má. Za první půlrok letošního roku bylo ve Strání spácháno tolik trestných činů jako za celý loňský rok. „Kradou se tady sekačky, všechno hodnotné z kůlen, takže policie tady opravu chybí,“ uvedla už před časem obyvatelka obce Barbora Macková. Policie prošetřuje i opakovaná přepadení směnárny, krádeže aut, útoky na bezbranné seniory nebo vypálení místního baru. „Pokud mají ty kriminální živly pocit beztrestnosti, budou dělat takové věci, jaké se tady dějí,“ zhodnotil stav majitel vypáleného baru Pavel Grebík.

Policisté dosud do obce přijížděli nárazově z Uherského Brodu, který je od Strání vzdálený 30 kilometrů. „Tím, že tady policie nebyla, tak mají pachatelé volné pole působnosti,“ řekl starosta obce Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Než se trestný čin nahlásí a policie přijede, získají lupiči dostatečný náskok. Bez problémů stihnou přejet i přes hranice na Slovensko.