Ministerstvo možná zruší brněnskou Vyšší policejní školu

Brno – Vyšší policejní škola v Brně možná zanikne. Ministrovi vnitra to doporučila poradní komise, která hledala v resortu úspory pro příští rok. Vedení města se návrh nelíbí, obává se dopadů na bezpečnost ve městě. Rušení školy by navíc ohrozilo i nově zavedené doškolování městských strážníků.

Tuzemští policisté se dnes školí na šesti vyšších policejních školách a policejní akademii, každé krajské ředitelství má navíc své vlastní školící středisko. Závěrečná zpráva komise navrhuje ponechat pro oblast Čech policejní školu v Praze-Hrdlořezích, pro Moravu v Holešově a pro speciální útvary školu v Praze-Ruzyni. Ostatní školy, včetně Vyšší policejní školy v Brně, navrhuje komise zrušit. 

„Já to považuji za katastrofu a především za špatné doporučení,“ reagoval na její závěry brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). „Bezpečnost je dána financemi, počtem a kvalitou policistů a z tohoto pohledu by mohlo dojít i ke zhoršení stávajících bezpečnostních standardů ve městě,“ dodal. Zachování školy v Holešově na úkor té brněnské navíc označil za lobbing některých policejních představitelů ze Zlínského kraje. 

Verdikt komise je zatím jen doporučením. „O tom, zda nějaká škola bude zrušena nebo ne, bude rozhodnuto posléze na základě analýzy, která vyhodnotí současný stav,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Podle něj budou změny takové, aby co nejvíce vyhovovaly policii, která je hlavním příjemcem absolventů policejních škol.